Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Joel Dahlberg: Privat pensionssparande får ta smällen när Borg går ut på jakt

Finansminister Anders Borg är på jakt. Statskassan behöver tillskott och skatteavdraget för privat pensionssparande har hamnat i ministerns sökarljus. Han kan knappast beskyllas för populism - drygt två miljoner svenskar har ett avdragsgillt pensionssparande.

Det brukar sägas att en finansminister som behöver pengar ser till att först hitta dem och därefter ta fram argumenten. Och faktum är att det finns en del argument.

När avdraget för pensionssparande infördes var ett av motiven att uppmuntra ett sparande med kollektiva inslag där riskerna mellan individerna jämnades ut via en privat traditionell livförsäkring.

Annons
X

Försäkringsbranschen har emellertid flyttat fokus från traditionell livförsäkring till fondförsäkring och den riskspridning mellan individer staten ville uppnå har därmed blivit mindre.

Ett annat argument bottnar i de skattesänkningar på inkomster som genomförts av Alliansen. En bärande idé med ett skatteavdrag för pensionssparande är att man betalar lägre skatt som pensionär än när man yrkesarbetar, men jobbskatteavdragen har ruckat på den kalkylen.

Skatteverket har beräknat att endast cirka 25 procent av löntagarna skattemässigt tjänar på avdraget. Man kan också hos lagstiftaren skönja en irritation gentemot försäkringsbranschen eftersom avdragsrätten har använts som ett försäljningsargument för produkter som inte alltid är gynnsamma för kunden.

Men slopandet av avdraget reser frågor om regeringens syn på behovet av privat pensionssparande. Nivån på den pension man kan räkna med om man slutar arbeta vid 65 års ålder har sjunkit kraftigt de senaste tio åren och fortsätter att sjunka. Samtidigt är det allt fler unga som saknar kollektivavtalad tjänstepension.

Behovet av ett privat sparande är alltså större än på många decennier

Behovet av ett privat sparande är alltså större än på många decennier men den politiska signalen i slopandet av avdraget blir motsatsen. Alla vet ju att om ska man få svensken att göra något som annars inte blir gjort, är sänkt skatt för individen det mest effektiva sättet.

Anders Borg lyfter fram investeringssparkontot som ett alternativ men här saknas den inlåsning av sparandet som finns i det privata pensionssparandet. Därmed försvinner också den tydliga adressen till individens framtida pension.

Riksrevisionen har i sina kommentarer signalerat att det är dags för regeringen att ta ett helhetsgrepp när det gäller samspelet mellan den allmänna pensionen och privat pensionssparande.

Kanske kommer det fler förslag om detta framöver, det verkar nämligen som Anders Borg har haft bråttom. Han hade inte ens tid att avvakta resultatet av den granskning av privat pensionssparande som Riksrevisionen gör och som blir klar i maj.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X