Privat omsorg inget problem för Sahlin

Det är en icke-fråga för Socialdemokraterna med privat eller offentlig regi – och för parti­ledaren Mona Sahlin är det ­inget problem om det uppstår en vinst inom vården eller för friskolorna. Istället varnar hon för en diskussion om hur stor vinsten får vara för att partiet ska acceptera ett överskott.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

– Det viktiga är att politikerna garanterar kvaliteten och att alla har tillgång till välfärden. Om uppdraget är uppfyllt är vinsten inget problem för mig. Då är jag mer bekymrad över att försäkringspatienter släpps in i den offentligt finansierade sjukvården eller den fria etableringsrätten för producenter eller vårdvalet i Stockholm som slår mot utsatta områden, sade Mona Sahlin vid en pressträff efter sitt inledningstal på S-kongressen.

En fråga där partiet är splittrat handlar om kvalitetsfrågorna i välfärden och den tuffaste debatten väntas bli kring inställningen till vinst för de privata aktörerna. Flera distrikt vill förbjuda eller hårt begränsa den möjligheten, andra vill diskutera hur stor den får vara och om den teoretiskt kan delas ut till aktieägarna medan Mona Sahlin alltså tycker att frågan är oviktig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons