Annons

Privat livvakt kopplades in – blev ”dålig thriller”

Helle Klein vill fortsätta delta i den offentliga debatten, trots att hon tvingades leva med livvakt. ”Rädslan är den perfekta grogrunden för extremism”, säger hon.
Helle Klein vill fortsätta delta i den offentliga debatten, trots att hon tvingades leva med livvakt. ”Rädslan är den perfekta grogrunden för extremism”, säger hon. Foto: Tomas Oneborg

Efter nazisthoten blev hon beroende av livvakt. Men journalisten och debattören Helle Klein kände sig aldrig tryggare med de privata säkerhetsbolagen. ”De tjänar pengar på vår rädsla”, säger hon.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg i anslutning till bokmässan 2017.

Foto: Lars Pehrson

Vattnet har alltid varit rogivande för Helle Klein och när hoten och hatet var som värst flydde hon till sitt lantställe i skärgården. ”Det betydde jättemycket för mig. Havet är livgivande”.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Hon minns inte vad det stod i det första sms:et, men hon minns hur punktliga de var. Varje morgon, middag och kväll plingade det till i hennes mobil. ”Judarna är ett pack”. ”Judarna ska förintas”. ”Landsförrädare”. Och så bilder på Adolf Hitler.

Dagen innan meddelandena började invadera Helle Kleins telefon hade hon twittrat ut sitt stöd för kriminologen Jerzy Sarnecki som deltagit i en debatt om invandrare och brottslighet. Det blev starten på en 1,5 års lång period som förändrade Helle Kleins liv.

Annons
Annons
Annons