Annons
X
Annons
X

Privat barnsjukhus i Stockholm

Nästa år väntas ett privat sjukhus för barn öppna i Stockholm. Barnsjukhuset Martina blir därmed det första helt privata vårdalternativet för barn i Sverige, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

(uppdaterad)

Verksamheten finansieras via en privat försäkring som föräldrar tecknar för sina barn. Sjukhuset är tänkt att utgöra ett alternativ till den offentliga vården och ha kortare köer.

Det privata vårdalternativet ska enligt planerna placeras på Sofiahemmet och ha barnavårdscentral, akutmottagning samt en specialistmottagning för dem som tecknat försäkringen. Det är ännu oklart hur mycket försäkringen kommer att kosta.

Anders Boman är verksamhetschef för barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, en av de tre landstingsdrivna barnakuterna i länet. Han är inte negativ till planerna.

Annons
X

– Egentligen ska man se det som en förstärkning, man tillför mer resurser till barnsjukvården. Men det får inte innebära att man minskar resurserna till den offentlig finansierade vården. Det viktiga är att det finns kvar en offentligt finansierad barnsjukvård för alla, av god kvalitet, säger han till svd.se.

Boman är inte förvånad över planerna, liknande försäkringslösningar finns redan på vuxensidan. Det har bara varit en tidsfråga innan det kom för barn också, tycker han.

– Men hela affärsiden bygger på att det finns köer inom den offentliga sjukvården. Om vi kan svara upp mot kundens önskemål finns det inte behov av några andra bitar.

Det senaste året har också köerna inom akut barnsjukvård minskat drastiskt, säger Boman. Stora satstningar har gjorts, den viktigaste är den nya närakuten som har gemensamt intag med Astrid Lindgrens gamla barnakut. Men med större barnkullar växer också behoven av barnsjukvård och ställer större krav på mer resurser från landstinget.

Barnakuter i landstingsregi finns på Astrid Lindgren, Huddinge och Sachska. I privat regi finns en på Danderyd och nu en på Astrid Lindgren. Det nya planerade barnsjukhuset Martina räknar med 20 000 akutbesök om året. Astrid Lindgren har haft 50 000 besök per år, men räknar med att föra över 15 000 av dem till den nya närakuten som öppnade förra månaden.

LEDARBLOGGEN: Nu överger barnen den svenska modellen blogg.svd.se

Stockholm tt

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X