Annons
X
Annons
X

Prisvärd lyx

Att resa är en sak, att ha semester något helt annat. Därför älskar reseskribenten Petra Dokken lata dagar på en resort. Avgörande för att hon ska trivas är att de befinner sig på rätt sida om gränsen mellan ansträngd och vilsam lyxmiljö.

Foto: PETRA DOKKEN

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE FLER SEMESTERBILDER

På min semester vill jag visst ha miljöombyte och kanske lite äventyr. Men för mig innebär riktig semester vila och återhämtning. Inga tider att passa och helst så lite städning och handling som möjligt, så lite planering och sängbäddning som det bara går.

Barnfamiljer ursäktar sig ofta när de väljer hotell med barnklubbar, men varför ursäkta sig för att man väljer det enkla och behändiga. Om barnen vill busa och mamma dagdrömma i en solstol är det väl inget att skämmas för. Bestiga K2 eller besöka alla museum i New York kan man göra en annan gång.

BILDSPECIAL:
Följ med till paradisstränderna på Seychellerna

Annons
X

Första gången jag hamnade på en resort var i Karibien. Stället var sinnebilden av en lyxig hotellanläggning; ett par villor vid strandkanten, restaurang som serverade alla dagens mål mat och diverse vattensporter inkluderade i priset. Den gången blev jag rastlös efter två dagar och satte igång ett projekt att rädda alla herrelösa katter från skabb och löss.

Men sedan dess har jag lärt mig. Lärt mig vilken typ av resort som passar mitt sinnelag. Och det är inte en resort som också är ett slags all inclusive, där man räknar med att alla gäster suktar efter samma sak. Nybörjarkurs i vindsurfing, skränig underhållning och stor köttbuffé.

Min semesterresort ligger mitt i Indiska oceanen på en liten ö som tillhör republiken Seychellerna. Ön heter North Island och första gången jag hoppar iland, barfota i det ljumma vattnet med steg som sjunker ner i den vita korallsanden blir jag mött av devisen ”any meny, any venue, any time”. Jag betalar och jag får det som jag vill ha det. Det är lyx på hög nivå. Men på ett annat sätt.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På lyxresort i Thailand har jag haft underbara spaupplevelser och serverats bubbel till frukost, haft personal som har vänt mitt parasoll efter solens gång och också torkat min flaska solskyddskräm ren från sand. Men det blir varken lyx eller semester när någon ständigt passar upp mig, eller när jag måste klä mig fint för att våga gå och äta middag.

  North Island är en privatägd ö med elva villor, varav flera oftast hyser endast två gäster. Den här gången är vi tjugo gäster och vi ser inte röken av varandra. Ön känns som vore den min, och jag är barfota hela vistelsen. Utan undantag. Äter till och med hummermiddag i morgonrock. För min och de andra nitton gästernas naiva barfotalyx på en ö mitt ute i ingenstans krävs en stab på 120 personer, dieselgeneratorer och någon som klättrar upp i kokospalmerna för att plocka ner kokosnöter som är på väg att falla ner – så att jag inte får en nöt i huvudet.

  Just North Island är mer än bara lyxen, det är också ett projekt där man återinför växter som levde här innan det blev en kokosplantage på 1700-talet och på så sätt vill man få landsköldpaddor och fåglar att åter växa i bestånd.

  –Genom att rädda naturen kan vi rädda mänskligheten – det är Wilderness Safaris motto, säger platschefen Martijn Brouwer som är från Holland och har ägnat hela sitt vuxna liv åt att arbeta på lyxresorter på små öar runt om i världen.

  Han medger att lyxen här har sitt pris. Om gästerna ska vara villiga att betala vad det kostar att semestra här vill de ha luftkonditionering, välfylld pool, att vinkällaren ska erbjuda årgångschampagne och så vidare. Vinsten från turistverksamheten får alltså finansiera försöken att återställa naturen och återplantera utrotningshotade växter.

  –Gästen köper en typ av lyx från oss vilket är tid och frihet, och vi försöker i vår tur att sopsortera och utbilda lokalbefolkningen.

  LÄS MER:
  Tio öar du måste se innan du dör

  LÄS MER:
  Guide till naturens största shower

  Resortlivet innebär oftast att du befinner dig på en ö, eller på något sätt är inhägnad och avskild från omvärlden. Det kan kännas som en rökridå, och varför resa långt om man ändå inte upplever kulturen runtomkring?

  I Qatars öken ägnade jag mig en gång åt att dricka sött te och läsa böcker, för trött för att intressera mig för kamelsafari eller andra äventyr i sanden. Jag behövde komma bort för att slappa och skäms inte för att jag stannade på den trygga och kanske artificiella resorten hela veckan.

  Den första morgonen på Seychellerna vaknade jag i ottan av att Teboho Mokhegthi svängde ihop en frukostomelett enligt önskemål. Till villan hör en egen allt-i-allo, vår Tebo. Han har jobbat på ön i tre år och är från Seychellernas huvudö Mahé. Han lagar frukost, städar åt oss och byter i sängen. Tebos guldtand glimmar när han ler, han ser ut att gilla mat och säger att han trivs, att gästerna som väljer att komma hit ofta är intresserade av naturliv oavsett om de är rika eller kändisar.

  All personal bor i personalby, som ligger bakom köksträdgården. Vi får komma på besök och det är som en annan värld med musik och stoj, de har en egen liten shop för cigaretter och öl. Jag pratar med Michel som också är bartender på ön och gillar hiphop. Han är en riktig karaktär, liksom flera av North Islands personal som inte alls är osynliga tjänstehjon.

  Osynliga tjänstehjon gör mig nervös. Men på Seychellerna är lokalbefolkningen stolt och det är skönt. När resortens naturkunniga man, Elliot Mokhobo, tar oss på promenad och berättar om hur man återplanterar palmen coco de mer, och vi ger en av öns landsköldpaddor (Harry som är 120 år gammal) en frukt att smaska på njuter vi av varandras sällskap.

  Resorten fyller funktionen att den är som din egen sommarstuga fast du slipper laga taket eller skrubba potatis. Resorten är ofta också lite extra lyx, man gör det där man verkligen vill unna sig och äter gott, får massage och bara latar sig. Även om jag helst bär min väska själv och inte gillar att någon viker ihop mina kläder, släpper jag de invändningarna när jag sitter på en resort i Zambia och ser zambezifloden forsa förbi och inte behöver bekymra mig om något alls.

  Kanske inte vad alla vill ha på ett hotell eller på sin semester, men barfota på en resort och frukost på sängen är min melodi. Finns det dessutom tankar kring en slags hållbar turism med i bilden kan jag också sova gott.

  LÄS MER:
  Budgetresa i lyxparadis

  LÄS MER:
  Här finns världens finaste stränder

  Vart är vi på väg? Testa dig själv!

  TEST 1 | På spåret quiz.svd.se TEST 2 | På spåret quiz.svd.se TEST 3 | På spåret quiz.svd.se TEST 4 | På spåret quiz.svd.se TEST 5 | På spåret quiz.svd.se TEST 6 | På spåret quiz.svd.se

  Petra Dokken

  Annons
  Annons
  X
  Foto: PETRA DOKKEN Bild 1 av 11
  Foto: PETRA DOKKEN Bild 2 av 11
  Foto: PETRA DOKKEN Bild 3 av 11
  Foto: PETRA DOKKEN Bild 4 av 11
  Foto: PETRA DOKKEN Bild 5 av 11
  Foto: PETRA DOKKEN Bild 6 av 11
  Foto: PETRA DOKKEN Bild 7 av 11
  Foto: PETRA DOKKEN Bild 8 av 11
  Foto: PETRA DOKKEN Bild 9 av 11
  Foto: PETRA DOKKEN Bild 10 av 11
  Foto: PETRA DOKKEN Bild 11 av 11
  Annons
  X
  Annons
  X