Annons

Lisa Irenius:Hennes kommentar var just vad Akademien behövde

 Olga Tokarczuk och Peter Handke.
Olga Tokarczuk och Peter Handke. Foto: Illustration: Moa Hoff

Nobelpriset i litteratur skänker författare prestige, men i år är det också tvärtom – pristagaren lånar sin prestige till priset och den skamfilade Akademien. Olga Tokarczuks uttalanden är en dröm för institutionen. Valet av Peter Handke är mer riskfyllt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Akademien har tidigare haft ett mer eurocentriskt perspektiv på litteratur, ”nu tittar vi över hela världen”. Det sa nyligen akademiledamoten Anders Olsson. Ändå blev det två européer som tilldelas Nobelpriset i litteratur för 2018 respektive 2019. Och trots att man efter krisen kunde vänta sig okontroversiella val, så blev det två politiskt laddade författare. Polska Olga Tokarczuk, som tydligt tagit ställning mot utvecklingen i hemlandet Polen, och österrikaren Peter Handke – det verkligt kontroversiella valet, som rentav har betraktats som en omöjlig kandidat sedan hans ställningstaganden för serbiska nationalister i samband med kriget i det forna Jugoslavien.

Men just för att valen är så politiska på olika vis framstår de paradoxalt nog som opolitiska – som en bekräftelse av att det faktiskt är just litterära förtjänster som det handlar om, ett tecken på integritet hos den nya Nobelkommittén. Och det råder inget tvivel om att det är två stora författarskap som prisas – rika, mångfacetterade och språkligt virtuosa.

Annons
Annons
Annons