Annons

Yukiko Duke:Pristagarens budskap: Ni gör rätt i att vilja förändra era liv

Jacqueline Woodson (född 1963) är en amerikansk författare bosatt i Brooklyn. En av hennes mest hyllade böcker är den flerfaldigt prisbelönade självbiografin ”Brown girl dreaming” från 2014.
Jacqueline Woodson (född 1963) är en amerikansk författare bosatt i Brooklyn. En av hennes mest hyllade böcker är den flerfaldigt prisbelönade självbiografin ”Brown girl dreaming” från 2014. Foto: Toshi Widoff-Woodson

Jacqueline Woodson har en orubblig tro på berättelsers kraft och sina läsares förmåga att förstå dem. Att hon har rätt visar inte minst det faktum att hennes självbiografi ”Brown girl dreaming” – skriven med dikten som form – blev en bästsäljare.

Under strecket
Publicerad

Årets Alma-pristagare är den 55-åriga amerikanskan Jacqueline Woodson och en värdigare mottagare torde vara svår att finna. Det är en stark, klar och viktig stämma i den samtida barn- och ungdomsbokslitteraturen som nu belönas. För även om Jacqueline Woodson också skriver för vuxna, är det som författare av romaner för unga vuxna hon är mest känd.

Woodson skriver om utsatta ungdomar i gränslandet mellan barndom och vuxenhet. Och som hon gör det! Med poetisk lyster i språket, skarp blick för orättvisorna i samhället och stor känslighet för ungt känsloliv behandlar hon stora och svåra ämnen. I hennes romaner spelar hudfärg, klass och sexuell identitet alltid en stor roll, något som ibland har gjort att hon ådragit sig kritik för att vara ”alltför problemorienterad”. Själv säger Woodson att hon vill hålla upp en spegel mot läsarna, så att de som delar upplevelser med hennes huvudpersoner ska förstå att de inte är ensamma – och att de gör rätt i att försöka vilja förändra sina liv.

Annons
Annons
Annons