Pristagare missar nobelfesten

Av hälsoskäl kommer inte två av Nobelpristagarna till utdelningen i Konserthuset och festen i Stadshuset på måndag. Stockholm får i år nöja sig med åtta pristagare medan Al Gore och FN:s expertpanel i klimatfrågor – IPCC – får ta emot fredspriset i Oslo.

Publicerad
Annons

Sedan tidigare är det klart att författaren Doris Lessing, 88 år, inte kommer. Hon får inte för sin läkare och hon har av hälsoskäl inte ens fått läsa in sin egen Nobelföreläsning. Den kommer istället att läsas upp på fredag på Svenska Akademien av Nicholas Pearson som är Lessings förläggare i Storbritannien. Diplomet och medaljen kommer hon att få utan någon ceremoni vid ett senare tillfälle i London. Till festligheterna i Stockholm kommer däremot hennes dotter och två barnbarn från Sydafrika.

Men nu är det också definitivt att ekonomipristagaren professor Leonid Hurwicz uteblir. Han är med sina 90 år den äldste pristagaren någonsin, född under revolutionsåret 1917 i Moskva. Enligt planerna blir det en speciell ceremoni för honom på hans University of Minnesota i Minneapolis. Där kommer svenske USA-ambassadören, Jonas Hafström, att överlämna priset till honom klockan 9.30 lokal tid på måndag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons