Annons
X
Annons
X

Prisrally i Stockholms ytterområden – ökar med 30 procent

På den heta bostadsmarknaden ökar Stockholms ytterområden mest i pris.
Prisökningen i kranskommuner som Salem, Järfälla och Österåker ligger långt över ökningen i de centrala delarna.

Bopriserna
[object Object]
Järfälla är ett av de områden där prisökningen varit som störst. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bostadsmarknaden beskrivs ofta som stekhet. På ett år har priserna på villor stigit med 11 procent och bostadsrätter med 14 procent.

Stadigt har nya toppnoteringar nåtts, även om priserna under de senaste månaderna sett ut att plana ut. Ofta hamnar de höga kvadratmeterpriserna i Stockholms innerstad i fokus, och även om priserna just där ligger högst i landet är det inte inne i Stockholm som prisökningarna är störst.

– Orter med höga prisnivåer har nödvändigtvis inte den högsta procentuella prisutvecklingen. Det kan man se på många håll, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet och nämner en ny studie Mäklarsamfundet arbetar med där man tittar på prisutveckling på flera orter under många års sikt.

Annons
X

Istället ligger den procentuella prisuppgången högre lite vid sidan av centrum – i områden där priserna är lägre. Det syns inte minst i de senaste siffrorna från Mäklarstatistik.

Inom Stockholms län är det kommuner som Salem, Botkyrka, Järfälla, Österåker, Vallentuna och Norrtälje som uppvisar de högsta prisökningarna under det senaste året. Priserna i Salem ökade med hela 36, och de övriga hade prisökningar på 26-29 procent.

– Det krävs inte lika stor insats för att få någonstans att bo, om man väljer att köpa i områden utanför centrala delar, eftersom de ligger lägre i pris, säger hon.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Foto: Tomas Oneborg

  Hon konstaterar att trycket på centrala delar, som exempelvis Stockholms innerstad är hårt, så hårt att efterfrågan spiller över på bostäder i kranskommuner, vilket gör att priserna pressas upp även där.

  – Successivt växer yttercirkeln som ringar på vattnet, där område för område blir attraktivt, vilket gör att priser stiger även där, säger hon och menar att det alltid finns grupper som väger inköpspris mot avstånd till centrum.

  Ingrid Eiken bedömer att trycket på bostadsmarknaden kring storstadsregionen kommer att fortsätta framöver, så länge det finns en stor efterfrågan.

  – Det är en otroligt stor inflyttning till Stockholm.

  **Hon konstaterar **att bostadsorter med bra kommunikationer kommer att fortsätta att locka.

  – Bra infrastruktur gör bostadsområden attraktiva, säger Ingrid Eiken.

  Detta har gjort att även pendlarorter längs med Svealandsbanan och Mälarbanan har blivit riktiga vinnare på bostadsmarknaden.

  Se här hur stora prisuppgångarna har varit på dessa orter.

  Annons
  Annons

  Järfälla är ett av de områden där prisökningen varit som störst.

  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 2
  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X