Annons
X
Annons
X

Prislappen för HQ-rättegången: 350 miljoner

På tisdag nästa vecka – nästan sex år efter HQ-kraschen – är det dags för domstolen att ta ställning till de grova ekonomiska brott som bland annat finansprofilen Mats Qviberg står anklagad för. Prislappen för det rättsliga efterspelet närmar sig 350 miljoner kronor. Och taxametern fortsätter att ticka.

(uppdaterad)
HQ-rättegångarna
[object Object]
Prislappen för det rättsliga efterspelet efter HQ närmar sig 350 miljoner kronor. Foto: Yvonne Åsell/Fredrik Sandberg/TT

**Kraschen i HQ-Bank **har fått det rättsliga efterspelet att nå hisnande proportioner. Både när det gäller förundersökningsmaterial och rättsliga omkostnader.

När investmentbanken HQ tvingades berätta för sina aktieägare våren 2010 att man påskyndade sin avveckling av den egna tradingportföljen var de få som kunde föreställa sig att det var början på slutet för banken.

Ett par månader senare hade dock börsvärdet mer än halverats och det egna kapitalet var mer eller mindre borta. Förlusterna för att avveckla tradingportföljen landade på hisnande 1,2 miljarder istället för de först kommunicerade 200 miljoner kronorna.

Annons
X

Förlusterna för att avveckla tradingportföljen landade på hisnande 1,2 miljarder istället för de först kommunicerade 200 miljoner kronorna.

**I augusti samma år **tog Finansinspektionen det historiska beslutet: att stänga ner banken, kasta ut ledningen och styrelsen och HQ Bank till försäljning. Beskedet att en förundersökning om misstänkt svindleri och grovt bokföringsbrott hade inletts kom bara ett par timmar efter att Carnegies köp av HQ:s tillgångar blivit klar.

– Det finns anledning att anta att HQ Bank i sin redovisning lämnat oriktiga uppgifter avseende tradingportföljens värde, sade statsåklagare Berndt Berger till TT i september 2010.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Först fem år senare **hade Bengt Bergers efterträdare, Martin Tidén lyckas färdigställa förundersökningen och lade fram åtalen. Nu i februari, ett år senare, ska åtalen avgöras i tingsrätten. Men innan domen ska 35 rättegångsdagar avverkas.

  Det omfattande arbetet och det faktum att mer än en månad är avsatt till rättegången vittnar om ett snårigt och komplicerat brottsmål. Prislappen för rättegången, sett till de resurser som krävts både från EBM men också nu från domstolen är hög, kanske tiotals miljoner kronor. Men de verkliga rättsliga kostnaderna för HQ kraschen är väsentligt dyrare.

  **Det kan framförallt **förklaras av den miljardstämning som lagts fram från HQ:s aktieägare mot den tidigare styrelsen och ledningen men också bankens revisor och byrån KPMG.

  Totala beloppet som HQ kräver av revisorn och tidigare styrelsen är 3 miljarder kronor. Men med tanke på att processerna beräknas bli klara först 2018 så skulle, om HQ:s aktieägare vinner, slutnotan med ränta kunna landa på betydligt mer, kanske över 4 miljarder kronor.

  Kraven på skadestånd är därmed sannolikt de största i svensk rättshistoria i den här typen av mål. Risken för att bli betalningsskyldiga på den nivån har fått de stämda parterna att "lawyer up", som uttrycket heter på engelska.

  Kraven på skadestånd är därmed sannolikt de största i svensk rättshistoria i den här typen av mål.

  Det vill säga försöka få all rättslig expertis som deras budget tillåter. I det här fallet är det juridisk hjälp för flera hundra miljoner kronor som redan har använts sedan 2010.

  Skadeståndsprocessen är en så kallad civilprocess och har på pappret ingenting att göra med det brottsmål som nu ska avgöras i tingsrätten. Men de grundläggande frågorna överlappar ändå till stor del varandra. Därför är det svårt att särskilja de pengar som lagts ned på de rättsliga processerna efter HQ-kraschen.

  Till det kan aktieägarna i HQ:s kostnader för att stämma räknas. Enligt HQ som nu driver stämningen har bolaget med största aktieägaren Sten Mörtstedt hittills lagt ned 134 miljoner kronor. En av huvudpersonerna både i stämnings- och brottsprocessen är Mats Qviberg. Han har tre ombud i brottsprocessen och har även har stämt EBM och JO- anmält staten och har lagt ut motsvarande pengar för att lägga fram sin sak.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  En av de andra huvudpersonerna är den tidigare revisorn i HQ, Johan Dyrefors, och hans arbetsgivare KPMG. Revisorn står nu åtalad i brottmålet och är stämd på skadestånd, även hans arbetsgivare KPMG krävs på pengar i samma stämning.

  KPMG backar upp sin anställde och har öppnat plånboken för att det bästa försvaret ska finnas på plats i brottmålet. Revisorn har liksom Qviberg försökt byta ut åklagaren och samtidigt hävdat att åtalet mot honom strider mot Europakonventionen. En uppskattning är att KPMG totalt lagt ut runt 100 miljoner kronor, men det stämmer inte menar KPMG:s ombud.

  – Den siffran är grovt överdriven säger Torgny Wetterberg advokat och ett av KPMG:s tre ombud till SvD Näringsliv.

  Men att det rör sig om ett mycket stort belopp i rättsliga kostnader sammantaget hittills för KPMG råder det ingen tvekan om. Skadeståndsmålet i sig har fött fram nya processer. De stämda försökte få rätten att avvisa skadeståndskraven till en iögonfallande hög kostnad. I den enskilda mindre processen krävde KPMG:s och Mats Qvibergs jurister tillsammans ersättning på nära 28 miljoner kronor efter att ha förlorat den.

  De övriga åtalades rättshjälp i brottmålet beräknas kostat ett par miljoner. I skadeståndsmålet har de övriga stämda möjlighet att ta del av Mats Qvibergs försvar och strategi.

  **Totalt har uppskattningsvis **närmare 350 miljoner kronor redan plöjts ned i processerna och taxametern fortsätter att ticka. Processerna i spåren av Prosolvia konkursen är de som kanske närmast kan liknas de i HQ, där slutade notan för brottmålet på 50-100 miljoner kronor medan kostnaderna i det skadeståndsmålet slutade på 112 miljoner kronor.

  Skillnaden i kostnader är redan märkbar och förklaras också av det stora skadestånd som Prosolvias revisorer, PWC, dömdes betala efter dom i hovrätten. En dom som tolkades som att HQ:s aktieägare chanser att få igenom sitt skadestånd ökade trots att parterna senare förlikades på ett lägre belopp på 700 miljoner kronor.

  Läs mer om HQ-härvan här svd.se
  Annons

  Prislappen för det rättsliga efterspelet efter HQ närmar sig 350 miljoner kronor.

  Foto: Yvonne Åsell/Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 2
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X