Priset för SL-kort 100 kronor dyrare

Det blir dyrare att åka tunnelbana, buss och pendeltåg i Stockholms län. SL-kortet höjs nästa år, sannolikt med minst 100 kronor, enligt uppgifter till SvD. Samtidigt ska sjukvården hårdbantas- både Norrtälje och Södertälje sjukhus kan läggas ner som akutsjukhus och därmed försvinner även Södertälje BB.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nästa vecka, den 15 oktober, ska landstinget presentera sitt förslag på hur det gigantiska underskottet på 3,2 miljarder ska balanseras nästa år. Skattebetalarna i länet kan räkna med en besk medicin: dyrare och sämre kollektivtrafik, fortsatta nedskärningar i vården och höjda avgifter samt en höjning av landstingsskatten.
Om hela underskottet tas ut på skatten blir det en höjning med nästan en krona. Men det är lika politiskt omöjligt som att täcka det samlade underskottet från 2002 och 2003 med en tillfällig skattehöjning. Det ackumulerade underskottet ligger på 10,8 miljarder och motsvarar 3:18 kr på skatten.

Skatteutjämningen mellan landstingen slår hårt mot Stockholmsregionen. Men att beloppen nu blivit så svindlande beror på den tidigare moderatledda regimens protester mot utjämningssystemet. Man erkände att man medvetet lät landstingsekonomin krascha för att visa vad skatteutjämningen kostade. Nu får stockholmarna betala priset för den politiken.
Landstingsdirektör Sören Olofsson och hans stab utreder just nu de dynamiska effekterna av att höja priset för SL-kortet från dagens 500 till mellan 600 och 700 kronor i månaden. En hundralapp skulle inbringa 450 miljoner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons