Annons

Jenny Nordberg:Priset för att göra New York ”säkert” blev högt

New York-polisen Jeff Maddrey och hans kollegor är satta under hård press.
New York-polisen Jeff Maddrey och hans kollegor är satta under hård press. Foto: Wong Maye-E/AP

NEW YORK Kraven på polisreform i USA kommer mitt i en tid när New York ändå kommer att tvingas skära ner kraftigt. Men hur blev polisen problemet? Det räcker att fråga vilken svart amerikan som helst vilken roll polisen spelar i deras liv.

Under strecket
Publicerad

Black lives matter-protesterna har varit stora i USA.

Foto: Ron Adar/MEGA/TT

Första gången hennes son stoppades var han 14 år. Han var på Grand Central Station och skulle ta ett tåg till sin mormor. Polisen undrade vad han gjorde där själv, eskorterade honom upp till gatan, där de sedan släppte honom. Hennes man har stoppats åtskilliga gånger, både på gatan och när han kört bil. Själv har hon nekats inträde till barer i Boston, med påståendet att hennes id-kort är från New York och därför inte giltigt.

Alyssa är lärare och bor i Brooklyn med man och tre barn. Rasism är ingen abstrakt diskussion om värderingar, utan en del av livet och en vardagshändelse för henne och hennes familj. Den är ren, rå och påtaglig. Som liten fick hon själv lära sig att polisen var något att frukta, och hon har varit noga med att varna sina tonårssöner för att någonsin ifrågasätta ett ingripande. Bara följ med, säg inget, inga hastiga rörelser. Annars kan det gå fel väldigt snabbt.

Annons
Annons
Annons