”Priserna på mejerivaror måste höjas”

Att en majoritet av mjölkföretagen ska behöva gå till banken för att klara av att överleva efter extremvädret är inte acceptabelt. De dramatiska kostnadsökningarna för produktionen måste tas ut i form av högre priser på marknaden, skriver mjölkbönder.

Under strecket
Publicerad
Samtliga branscher har förhandlat eller förhandlar om prishöjningar på marknaden på grund av torkan – förutom mejeriindustrin, skriver debattörerna.

Samtliga branscher har förhandlat eller förhandlar om prishöjningar på marknaden på grund av torkan – förutom mejeriindustrin, skriver debattörerna.

Foto: Emil Langvad/TT
Fredrik Persson/TT
Foto: Fredrik Persson/TT
Annons

Med anledning av den extrema vädersituation som vi har haft i Sverige och stora delar av Nordeuropa så kommer kostnaderna i livsmedelsproduktionen att öka kraftigt på grund av betydligt högre grovfoderkostnader och att råvarupriserna på övriga insatsvaror i princip har fördubblats. Med stor sannolikhet kommer även utbudet att minska då grovfoderkvaliteter som normalt sett inte skördas kommer att användas som komplementfoder för att man överhuvudtaget ska kunna behålla sina djur.

Detta kommer att innebära att utbudet på spannmåls- och mejeriprodukter på kort sikt kommer att begränsas. Det finns också en stor risk på lite längre sikt att även utbudet på kött kommer att minska då utslaktning av mjölk- och köttdjur kommer att ske på grund av foderbrist. Situationen kommer förmodligen också att förvärras till följd av att kyckling- och grisproducenter ställer stallar tomma för att foderkostnaderna blir för stora i förhållande till det pris man kan få ut för köttet på marknaden.

Annons
Annons
Annons