Annons

”Priserna behöver komma ner till rimliga nivåer”

Martin Hofverberg, Hyresgästföreningen.
Martin Hofverberg, Hyresgästföreningen. Foto: Kristian Pohl

Statligt stöd för att bostadsmarknaden ska fungera bättre kan aldrig uteslutas, men bör konstrueras för att skärpa konkurrens och prispress. Det skriver Martin Hofverberg, Hyresgästföreningen, i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Företrädare för OBOS skriver i en replik att Sverige borde inspireras av Norge och införa en politik för att främja privatägt boende, med statligt subventionerade bolån och skattemässigt gynnat bosparande.

Situationen på den svenska bostadsmarknaden kan spåras tillbaka till två avgörande händelser; 90-talskrisen och efterföljande avveckling av den statliga bostadspolitiken, samt 00-talets finanskris och de åtgärder som följde på den. Den statliga bostadspolitikens utfasning resulterade i att nyproduktionstakten störtdök samt att fokus kom att hamna mer på dyra bostadsrätter i exklusiva lägen än prisvärda hyresrätter för alla. Sen kom finanskrisen, rekordlåga räntor och centralbankernas kvantitativa lättnader och gjorde ont värre. Billiga pengar har resulterat i dyra tillgångar och förvandlat bostäder till kapitalets parkeringsplats.

Annons
Annons
Annons