Prischock sätter press på elbolag

Under strecket
Publicerad
Annons

Vattenmagasinen töms i Sverige och Norge trots att produktionen faller. I Sverige levererade vattenkraften förra veckan närmare 30 procent mindre el än samma period förra året.
I Norge är läget än mer prekärt. En av världens mest energirika stater diskuterar nu elransonering. Norge är nästan helt beroende av vattenkraftsel för sin uppvärmning. Politiska strider har förhindrat byggande av gaskraftverk. Norge använder inte sin egen naturgas.

Sverige har en mer blandad elproduktion. Kärnkraften står för drygt hälften. Av reaktorerna har Oskarshamn 1 varit avstängd för total renovering och återstarten har uppskjutits ytterligare en gång till själva julafton. Sydkraft har på första gången på åtskilliga år startat oljekraftverket i Karlshamn. Personalbrist förhindrar dock full drift.
Krafttillskottet har inte stoppat elprisets exempellösa uppgång. I dag är spotpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool unika 66,3 öre per kilowattimme. Med påslag, elskatt, nätavgifter och moms blir priset i konsumentledet cirka
1:25 kronor. Elskatten höjs dessutom vi årsskiftet.
I Norge räknar man nu med att totalpriset för konsumenterna kan gå upp till 1:75 svenska kronor. Engergikostnaden för en eluppvärmd villa närmar sig då 4 000 kronor i månaden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons