Annons

Prisad dramatiker skriver för att hantera livet

Fyrfaldigt aktuella dramatikern Emma Broström har fått Ibsenpriset och har hunnit skriva runt 35 pjäser.
Fyrfaldigt aktuella dramatikern Emma Broström har fått Ibsenpriset och har hunnit skriva runt 35 pjäser. Foto: Lars Pehrson

Kvinnotemat är ledstång i höst för den prisade dramatikern Emma Broström, aktuell på fyra teatrar. Hon lyfter fram kvinnor ur historiens skugga men ser också skrivandet som ett nödvändigt sätt att hantera känslor.

Under strecket
Publicerad

Ensemblen i ”Historiska systrar” av Emma Broström som spelas på Malmö stadsteater till den 5 oktober: Sanna Persson Halapi, Lilja Fredrikson, Wasim Kashlan och Hanna Carlsson.

Foto: Py Huss-WallinBild 1 av 3

”Jag gillar att kunna få vara poetisk – och fragmentarisk. Det är en sak som gör teater unik”, säger Emma Broström.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 3

”Nu är det angeläget att skriva om hur det är att vara utsatt som flicka, att kunna hantera känslan av att inte ha något makt över sitt eget liv.”

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 3

Emma Broström fick förra året Svenska Ibsensällskapets pris med motiveringen: "Hon skriver pjäser om en nutid som sätter relationer och lojaliteter på prov. Med samhället som bakgrund gestaltar hon dramatiken i konkreta vardagssituationer... Sorg, saknad och längtan är återkommande teman, men hos Emma Broström öppnar fantasi och humor alltid utvägar...".

Motiveringen innehöll också en passus om hennes rika produktion. Nu när vi träffas kan jag inte låta bli att fråga hur många pjäser hon skrivit.

Annons
Annons
Annons