Erik Augustin Palm:Prisförvirring och vilsna turister på årets Oscarsgala

Erik Augustin Palm
En busslast med turister leddes in på Dolby Theatre under Oscarsgalan och fick hälsa på Hollwyoods celebriteter.
En busslast med turister leddes in på Dolby Theatre under Oscarsgalan och fick hälsa på Hollwyoods celebriteter. Foto: Chris Pizzello/TT

SvD var på plats under en Trump-centrerad Oscarsgala där svenske filmfotografen Linus Sandgren vann för sitt ”La La Land”-foto. En rafflande prisförväxling och en busslast vilsna turister blev galans galnaste inslag.

Under strecket
Publicerad
Annons

När ”La La Land”-teamet sprang upp på Dolby Theatre-scenen i Los Angeles för att ta emot pris för Bästa film, suckade flera i pressrummet – där undertecknad satt med fluga på för att bevakade denna 89:e Oscarsgala. Visst tycktes presskåren vara överens om att den LA-romantiserande jazzmusikalen av Damien Chazelle förtjänade några av de sex statyetter som den dittills kammat hem. Men Bästa film? Segertalet blev dock plötsligt avbrutet när det visade sig att fel kuvert getts till den stackars utdelaren Warren Beatty, och att det i själva verket var ”Moonlight” – ett porträtt av en svart homosexuell man i tre olika livsfaser (spelad av tre olika skådespelare) – som kammat hem segern. Enligt denna skribent tveklöst rätt film för priset, med sitt unika perspektiv på könsnormer, klass och ras, genomsyrat av empati och med enastående skådespel. Lika välförtjänt var det att ”Moonlight” tidigare under kvällen tog hem statyetter för Bästa manus efter förlaga, och Bästa manliga biroll - till Mahershala Ali.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons