Annons

”Prioritera klimatet – annars röstar vi nej”

Ursula von der Leyen är föreslagen som ny ordförande för EU-kommissionen. Fredrick Federley (C) efterlyser en klimatpolitisk agenda.
Ursula von der Leyen är föreslagen som ny ordförande för EU-kommissionen. Fredrick Federley (C) efterlyser en klimatpolitisk agenda. Foto: Monika Skolimowska/AP, Pontus Lundahl/TT

Nästa vecka ska EU-parlamentet rösta om ny ordförande för EU-kommissionen där Ursula von der Leyen, nuvarande tysk försvarsminister, väntas bli vald. Om von der Leyen vill ha Centerpartiets röster kräver vi att hon prioriterar klimatet, skriver Fredrick Federley (C).

Under strecket
Publicerad

Klimatet och den globala uppvärmningen är en av vår tids viktigaste frågor. Vi vet att miljöarbetet måste drivas både i Sverige och i EU. Då får vi resultat för miljön. Det handlar om att lyckas efterleva kraven från alla de unga röster som höjs för klimatet. Det handlar om allt från miljövänliga bilar till gröna jobb. Det handlar om att minska utsläpp från industrin. Det handlar om att satsa på gröna transporter, som fler och bättre tågförbindelser och det handlar om att få bort den fossila energi som värmer Europas hem.

EU:s viktigaste jobb den här mandatperioden kommer vara att se till att vi börjar genomföra Parisavtalet i praktiken. Därför är det oroande när vi ser att flera av EU:s medlemsländer struntar i klimathotet. När EU-ledarna för några veckor sedan skulle besluta om en målsättning för när EU ska bli klimatneutralt lyckades några länder, framför allt från Östeuropa, blockera beslutet om ett netto-noll utsläppsmål till 2050. I en tid när vi ser torka och värmeböljor av aldrig tidigare skådat slag är det ett katastrofalt besked.

Annons
Annons
Annons