”Prioritera att prata om böcker”

Anna Hjerpe, projektledare på Bokprat.

Under strecket
Publicerad

Anna Hjerpe.

Foto: PRIVATBild 1 av 1

Anna Hjerpe.

Foto: PRIVATBild 1 av 1
Anna Hjerpe.
Anna Hjerpe. Foto: PRIVAT

TRÄNA LÄSKONDISEN | DEL 7

Vad är ditt bästa tips för att öka läslusten hos barn och unga?

– Att läsa själv helt enkelt, visa att det är viktigt, att man själv har ett intresse för det.

Du ger råd om hur man får in boksamtal i undervisningen. Varför är det så viktigt att få till samtal?

– Att bara läsa är jättebra, men det är inte alltid du förstår vad du läser. Man behöver samtala med andra för att utveckla läsförståelsen. Jag brukar referera till Aidan Chambers som har skrivit ”Böcker inom oss”. Han säger allt vad som är klokt när det gäller boksamtal. Det handlar om att vara lyhörd, att det inte finns ett rätt eller fel svar och om att det är viktigt att ha en utgångspunkt att diskutera ifrån.

Vad behöver hända med läsförståelseundervisningen i skolan?

– Generellt kan jag tycka att man inte prioriterar boksamtalet. Man är duktig på att få barnen att läsa och ge boktips, men man samtalar inte så mycket om läsningen.

Hur är man som vuxen en bra läsförebild?

– Man går till biblioteket tillsammans och intresserar sig för vilka böcker barnen tycker om. Jag brukar lyfta fram faktaboken som en fantastiskt bra läsebok. Dessutom ska man läsa själv. Många föräldrar kanske själva har svårt med läsningen. Men då finns ljudböcker och annat. Det finns alltid en lösning.

Det har varit mycket deppigt kring ungas läsning efter Pisa-resultatet. Vad tror du om framtiden?

– Det pågår så enormt mycket läsprojekt, med fokus på högläsning och allt möjligt, så barnen kommer att bli bättre på läsförståelse. De kommer inte kunna stå emot de här åtgärderna. Det finns ett stort engagemang för att vända utvecklingen.

Annons
Annons
Annons
Annons