Annons
X
Annons
X

Prioritera arbete mot hatbrott

Mycket tyder på att polisens nedprioritering av hatbrottsarbetet de senaste tio åren har gett nazisterna det utrymme de behövt för att bli allt djärvare i arbetet för nazismen, skriver f d polisintendent Eric Rönnegård.

Manifestation på Möllevångstorget i Malmö söndagen den 9 mars 2014 med anledning av att höger- och vänstersympatisörer drabbade samman under natten mot söndag och fyra människor skadades, varav en allvarligt.
Manifestation på Möllevångstorget i Malmö söndagen den 9 mars 2014 med anledning av att höger- och vänstersympatisörer drabbade samman under natten mot söndag och fyra människor skadades, varav en allvarligt. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/TT

BRÄNNPUNKT | HÖGEREXTREMISM

Nazisterna fick nu i Stockholm bära nazistsymbolen livets träd på sina sköldar.
Eric Rönnegård

I Sverige är det ett allvarligt brott att sprida uttryck för nazism och nazistisk ideologi. Brottet är hets mot folkgrupp, normalstraffet är fängelse. Grunden för det är att nazismen är en rasideologi. Enligt den saknar vissa raser och andra grupper av människor människovärde. Men dessa lagar har medvetet kommit att användas allt mindre av polisen. Mot den bakgrunden är det som tidigare hänt i Kärrtorp och nu senast i Malmö mycket allvarligt.

När riksdagen 1988 beslutade att skärpa brottet hets mot folkgrupp skulle det bli omöjligt för rasistiska organisationer att verka. De skulle med åtgärden tvingas till ”total passivitet”. Utanför den helt privata sfären blev det brottsligt att sprida yttranden som uttryckte hot eller missaktning mot folkgrupp på grund av ras eller dylikt.

Annons
X

**Högsta domstolen avkunnade **en viktig dom 1996. En man i Visby dömdes då för hets mot folkgrupp efter att ha burit märken med anknytning till nazismen.

Domen innebar en lättnad för judar, romer och homosexuella, minoritetsgrupper som nazisterna ville utrota. Bekämpningen av hatbrott kom efter HD-domen att successivt ges hög prioritet i polisens arbete. Dessa brott bedömdes vara ett angrepp på vår demokrati och på respekten för alla människors lika värde.

1998 anordnade det nazistiska förlaget Nordland en icke tillståndsgiven vit makt-konsert i Brottby i Roslagen. Polisen ingrep då deltagarna gjorde ”hitlerhälsningar” och ropade ”sieg heil”. Tolv personer dömdes till fängelse för hets mot folkgrupp.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under åren 1996–2002 prioriterade polisen bekämpningen av rasistiska, främlingsfientliga och homofobiska brott. Enligt riksdagen var det en högt prioriterad uppgift.

  Så såg det ut före terrorattentaten i USA den 11 september 2001. Därefter blev hatbrotten successivt nedprioriterade. Terroristbrotten, som särskilt gäller våldsbejakande islamister, blev i stället fokus. Det var förstås rätt att bekämpa också dessa brott. Men fel att resurserna togs från hatbrottsarbetet, som därmed alltmer blev en icke-uppgift för polisen. 2007 ströks också formellt den tidigare prioriteringen av hatbrotten i budgetpropositionen.

  Polisen tillät 2001 nazister att genomföra den så kallade Salemmarschen, vars syfte i grunden var rasistiskt. Nazisterna fortsatte att varje år fram till 2010 inbjuda till en manifestation i Salem, som blev en av Europas större samlingar för nazister.

  **I samband med **Salemdemonstrationerna upphörde polisens användning av hatbrottslagarna. I stället tvingades polisen att ingripa mot motdemonstranter, vilket blev oundvikligt då nazisterna regelmässigt erhöll polisens tillstånd att demonstrera. Tidigare, när hatbrotten prioriterades, hade inte polisen i Stockholm med stöd av lag beviljat nazister tillstånd att demonstrera för nazism. Det saknas lagstöd för tillstånd att demonstrera för nazism, liktydigt med till exempel folkmord. Den kunskapen har nazisterna själva. Det är därför de med emfas förnekar att de är nazister.

  Då Svenska motståndsrörelsen fick polisens tillstånd att demonstrera på kristallnattsdagen i november förra året kan de inte ha trott sina ögon. Med polisens beskydd fick de marschera från Karlaplan till Grekiska ambassaden för att hylla nazistpartiet Gyllene gryning. Demonstrationen genomfördes på 75-årsdagen av Kristallnatten, som var inledningen till Förintelsen. Nazisterna fick nu i Stockholm bära nazistsymbolen livets träd på sina sköldar som användes i Nazityskland av deras paramilitära stormavdelning (SA), som med skoningslöst våld genomförde pogromen 1938.

  Det finns nu mycket som tyder på att polisens nedprioritering av hatbrottsarbetet de senaste tio åren har gett nazisterna det utrymme de behövt för att bli allt djärvare i arbetet för nazismen.

  **Det är polisen **som har getts våldsmonopol och uppgiften att ansvara för medborgarnas säkerhet. Det är särskilt allvarligt när det privata våldet som i Kärrtorp, Malmö och på kristallnattsdagen tar sig närmast paramilitära former och dessutom är politiskt.

  ERIC RÖNNEGÅRD

  f d polisintendent

  **Fotnot: **Artikeln är en förkortad version av en artikel tidigare publicerad i nättidningen Dagens Juridik.

  Annons
  Annons
  X

  Manifestation på Möllevångstorget i Malmö söndagen den 9 mars 2014 med anledning av att höger- och vänstersympatisörer drabbade samman under natten mot söndag och fyra människor skadades, varav en allvarligt.

  Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X