Annons
X
Annons
X

Prinsessan Lilian är död

Prinsessan Lilian avled under söndagen, 97 år gammal. Hon sörjs av många och beskrivs som en varm person med en rejäl dos engelsk humor.

Prins Bertil och prinsessan Lilian vid sitt hus på franska rivieran.
Prins Bertil och prinsessan Lilian vid sitt hus på franska rivieran. Foto: SCANPIX

Prinsessan Lilian hade hela kungafamiljen vid sin sida när hon stilla somnade in i sitt hem på Djurgården i Stockholm. Hon led av alzheimer och hade varit sjuk en längre tid.

Kung Carl XVI Gustaf kommenterat prinsessan Lilians bortgång i ett skriftligt meddelande på hovets hemsida:

”Det är med stor sorg jag och vår familj meddelar att prinsessan Lilian gick bort söndagen den 10 mars. Prinsessan var mycket älskad av vår familj och vi alla minns henne som en glad, rolig och slagfärdig person. Hon var en sann glädjespridare och hade förmågan att alltid skapa en god och hjärtlig stämning runt sig. Familjens ungdomar uppskattade alltid prinsessans glada upptåg och skämtsamma sätt. Prinsessan delade prins Bertils engagemang i sportsammanhang och inom KAK. Hon var alltid lojal och ställde helhjärtat upp för den kungliga familjen och för Sverige. En mycket kär och avhållen familjemedlem är nu borta.”

Annons
X

Lilian May Davis från Swansea i Wales fick vänta länge på att bli prinsessa. Hon träffade prins Bertil, kungens farbror, redan under andra världskriget i London där hon bodde och livnärde sig som fabriksarbetare. Så småningom flyttade hon till Stockholm men fick inte tillåtelse att gifta sig med prins Bertil förrän 1976 – 33 år senare. Av den anledningen fick paret heller aldrig några barn.

– Det känns bistert men det var ju inte oväntat för sista året har Lilian varit svårt sjuk. Men hon fick ett långt och innehållsrikt liv, lite som en Hollywoodfilm, säger journalisten Sten Hedman som följt kungahuset sedan 60-talet.

– Hon var sin tids Daniel Westling, den vanliga tjejen som träffade en prins. Skillnaden var att hon blev prinsessa väldigt sent i sitt liv och fanns länge bara med som en skuggfigur. Vi skrev aldrig om deras relation för prins Bertil sa att om vi gjorde det så skulle vi förstöra deras liv, säger Hedman.

– Men jag tror att Lilian var väldigt lycklig ändå. Det var en charmant kvinna, hon var mänsklig och hade alltid en glimt i ögat. Jag tyckte väldigt mycket om henne.

Prinsessan Lilian beskrivs genomgående som en glad och varm person och det var många som under gårdagen uttryckte sin sorg över hennes bortgång. Hon var som en farmor för kungabarnen och framför allt betydelsefull för kronprinsessan Victoria.

– Hon stöttade Victoria när hon träffade Daniel och hon hade ju själv upplevt det där på något sätt. Hon var lite som en mentor åt Victoria och fanns där som en väldig tröst hela tiden, säger Hedman.

2010 tillkännagav hovet att den då 95-åriga prinsessan Lilian led av alzheimer och av den anledningen inte kunde närvara vid kronprinsessan Victorias bröllop den sommaren. Hon deltog i Nobelfestligheterna ända fram till 2006.

Under eftermiddagen somnade prinsessan Lilian stilla in i sitt Villa Solbacken dit hon och prins Bertil flyttade redan efter andra världskriget. Hela kungafamiljen, även prinsessan Estelle och prins Daniel fanns vid hennes sida.

I morgon planeras sorgeringning i alla Stockholms centrala kyrkor klockan 08.00. Hovet har ännu inte gått ut med någon information om begravningen, men enligt hovexperten Roger Lundgren blir det mest troligt traditionsenligt. Först ställs kistan på lit de parade i Slottskyrkan och därefter följer en statsbegravning, gissningsvis inom två-tre veckor.

– Man kommer att bjuda in det officiella Sverige och representanter från idrottsvärlden och de organisationer som prinsessan jobbat med, främst Unicef och SOS Barnbyar. Det kommer också kungligheter från hela Europa eftersom Lilian var ingift faster till kungen men också ingift moster till den danska drottningen, säger Roger Lundgren som är chefredaktör för Kungliga Magasinet.

Slutligen väntas prinsessan Lilian begravas bredvid sin prins Bertil vid Haga. Så slutar kärlekssagan som höll, mot alla odds, i över 50 år.

– Det var på riktigt och det de hade var äkta kärlek som höll under alla år, säger författaren Herman Lindqvist.

Hur minns du prinsessan Lilian? svd.se/7984016.svd Prinsessan Lilians liv i bilder svd.se Hur minns du prinsessan Lilian? svd.se/7984016.svd Prinsessan Lilians liv i bilder svd.se
Annons
Annons
X

Prins Bertil och prinsessan Lilian vid sitt hus på franska rivieran.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 20

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia bjöd på galamiddag på Stockholm slott 2006 i samband med statsbesöket av Botswanas president Festus Mogae och hustrun Barbara. På bilden prinsessan Lilian och kronprinsessan Victoria.

Foto: SCANPIX Bild 2 av 20

Prins Bertil och prinsessan Lilian på kungens representationsmiddag 1992.

Foto: SCANPIX Bild 3 av 20

Prinsessan Lilian och prinsessan Madeleine under kung Carl XVI Gustafs 25-årsjubileum som regent 1998.

Foto: SCANPIX Bild 4 av 20

Prins Bertil tillsammans med prinsessan Lilian i en lånad ljusblå Bugatti av årsmodell 1938 på Rings Knutstorp i Skåne 1986.

Foto: SCANPIX Bild 5 av 20

Prinsessan Lilian gör honnör för SvD:s fotograf Björn Larsson Ask under ett besök på Debenhams varuhus 2002. Till vänster skymd ordförande i SOS barnbyar Ingemo Bonnier och till höger hovdamen Elisabeth Andersson.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK Bild 6 av 20

Prinsessan Lilian och prins Carl Philip. 850 inbjudna gäster firade in det nya millenniet på Stockholms slott tillsammans med kungafamiljen.

Foto: SCANPIX Bild 7 av 20

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prinsessan Lilian ankommer till den stora festen i Mariefred för att fira kung Carl XVI Gustafs och drottning Silvias silverbröllop 2001.

Foto: SCANPIX Bild 8 av 20

Prinsessan Lilian höll en pressträff med anledning av hennes då nyutkomna bok ”Mitt Liv Med Prins Bertil” 2000.

Foto: SCANPIX Bild 9 av 20

Prinsessan Lilian och prins Bertil utanför sitt hus i St Maxime, Frankrike 1976.

Foto: SCANPIX Bild 10 av 20

Prinsessan Lilian och Robert Bronett under en premiär på Galärvarvet i Stockholm 1998.

Foto: SCANPIX Bild 11 av 20

Sydafrikas president Nelson Mandela på statsbesök i Sverige 1999. Här ses han under en UD-mottagning där han hälsar på prinsessan Lilian. Statsminister Göran Persson i bakgrunden.

Foto: SCANPIX Bild 12 av 20

Prinsessan Lilian och kronprinsessan Victoria i snålblåsten på väg till riksdagens högtidliga öppnande i Stockholm.

Foto: SCANPIX Bild 13 av 20

Prins Bertil och prinsessan Lilian på resa i Afrika.

Foto: SCANPIX Bild 14 av 20

Prins Bertil och prinsessan Lilian 1982.

Foto: SCANPIX Bild 15 av 20

Prinsessan Lilian klappar en gepard under överinseende av djurskötare.

Foto: SCANPIX Bild 16 av 20

Prinsessan Lilian 1976.

Foto: SCANPIX Bild 17 av 20

Prinsessan Lilian och prins Bertil i London på 40-talet.

Foto: SCANPIX Bild 18 av 20

Prinsessan Lilian och prins Bertil fotograferade utanför deras hus Villa Solbacke på Djurgården 1983.

Foto: SCANPIX Bild 19 av 20

Prins Bertil och prinsessan Lilian under en boulematch 1970.

Foto: SCANPIX Bild 20 av 20
Annons
X
Annons
X