Annons

Prinsens drömby har fått liv

En typisk engelsk by med bostadshus av traditionellt snitt och arbetsplatser. Det var prins Charles vision när han tog initiativet till ”modellbyn” Poundbury. Projektet kritiserades och hånades men lagom till tioårsjubileet har byn blivit en succé som inspirerat efterföljare.

Under strecket
Publicerad

Poundbury Det skämtades grovt när Englands tronföljare anställde fashionable arkitekten Leon Krier att omsätta sina idéer i ”bricks and mortar”, verklighetens tegel och murbruk. Av belackare kallades projektet i grevskapet Dorset för ett idealistiskt rikemanspåhitt som aldrig kunde bli finansiellt försvarbart. Men kritiken har tystnat. Nybyggarna i Poundbury stortrivs i sina nya bostäder, många med toppiga tak och gammaldags förstukvistar. På sina håll flankeras dörrarna av pelare (prinsen gillar nyklassicismen) à la toskanska villor. Här och där dyker små burspråk upp. Balkonger tycks inspirerade av Regencyerans tidiga 1800-tal och helhetsintrycket är tilltalande nyckfullt, på ett städat sätt. Slingrande grusgångar har varvats med asfalterade gator. Alla hus har väl dolda garage, och blomsterprunkande trädgårdsoaser skymtar innanför höga staket. Avfallstänkandet är ekologiskt och elstationen bakom fotbollsplanen har maskerats till grekiskt tempel.

När SvD för några år sedan skrev om Poundbury kändes omgivningen intressant men ännu inte särskilt ”inbodd”. Underlag för affärer saknades liksom någon plats där byborna kunde råkas och ta ett glas. Men för sex månader sedan öppnade snabbköpet vid torget bredvid puben The Poet Laureate, döpt efter hovpoeten och Nobelprisvinnaren Ted Hughes. Till grannarna hör såväl en frisör som en affär för babykläder samt presentshopen Magpie. Påpassligt har man producerat en fin karta över byn - förutom delegationer av arkitekter tar sig nämligen 30 000 turister årligen en titt på prinsens omskrivna miljöexperimentet, på promenadavstånd från småstaden Dorchester. På anslagstavlan i torgets lilla rådhus annonseras Poundburys sociala aktiviteter. Vinprovarsällskapet söker nya medlemmar, bokklubben och lekskolan aviserar sommarutflykter. Byns nystämpel håller på att tonas ned, rabatter och klängande grönt på fasaderna hjälper till. Skollediga ungar stojar och bryggarbilen levererar som bäst fatöl till puben.

Annons
Annons
Annons