Annons

Joni Hyvönen:Prinsen som flydde in i sitt eget lila rike

Prince under ”Purple rain”-turnén 1985.
Prince under ”Purple rain”-turnén 1985. Foto: Liu Heung Shing/TT

Som barn drömde han om ett liv i isolation, en dröm som knappast försvann när han blev en av de senaste decenniernas största popstjärnor. De nyligen utgivna ofullbordade memoarerna kastar delvis nytt ljus över den gåtfulle Prince.

Under strecket
Publicerad

Blommor och gåvor utanför Paisley Park efter beskedet om Princes död vid 57 års ålder 2016.

Foto: Jack Kurtz/TTBild 1 av 1

När Gud ber Moses att föra Israels barn ur fångenskapen i Egypten undrar Moses naturligt nog vem han ska säga har skickat honom. ”Jag är den jag är”, svarar Gud (2 Mos 3:12). ”Säg dem att han som heter ’Jag är’ har sänt dig till dem.” Driver Gud med Moses? Gud behöver förstås inte legitimation. Det är Gud som ger folk namn och ger dem nya namn när de förändrar sig. Abram blir Abraham, Sarai blir Sara, Jakob blir Israel. Men svaret ”Jag är den jag är” kan också betraktas som en uppfordring. Vem tror du att jag är?

Med musikern Prince var problemet länge vad man skulle kalla honom. Under sju år på 90-talet bestod hans namn endast av en outtalbar symbol, en slags korsning mellan den feminina och maskulina symbolen. På grund av en skivbolagstvist ville han inte längre kännas vid artistnamnet Prince. Warner Bros ägde rättigheterna till hans masterinspelningar, så vad var han då? Vid ett antal konserter målade han ordet på kinden: ”slav”.

Annons
Annons
Annons