X
Annons
X
Recension

Periodiska systemet Primo Levi skärskådar livets grundämnen

I tjugoen korta kapitel, vart och ett uppkallat efter ett grundämne, skriver Levi fristående avsnitt ur sin självbiografi. Om kemi, förfäder, bergsbestigning och kärlekslängtan. Och om tiden i koncentrationsläger.

Primo Levi (1919–1987) var doktor i kemi. 1945 återkom han till hemstaden Turin efter ett år i ett av Auschwitz förintelseläger och blev författare, en av de främsta i den genre som i dag betecknas vittneslitteratur. Foto: Jillian Edelstein/IBL

Allra först argon. En av ädelgaserna – de svårflirtade, fjära grundämnen som motstår varje försök från en kemist att få dem att förena sig med något annat ämne. Också kallade ”inerta” – tröga – gaser på grund av deras ovilja att agera, göra skillnad, förändras. På samma sätt som Primo Levis släktingar i den italienska provinsen Piemonte glidit genom historien utan att egentligen beblanda sig med sin omgivning. Som judar förpassade till samhällets utkanter men där levandes sina liv med värdigt egensinne.

Sista kapitlet handlar om kol. Om livets själva förutsättning, om det mirakel det är att kol kan bilda de föreningar som innebär levande.

Primo Levi (1919–1987) var doktor i kemi. 1945 återkom han till hemstaden Turin efter ett år i ett av Auschwitz förintelseläger och blev författare, en av de främsta i den genre som i dag betecknas vittneslitteratur.

Foto: Jillian Edelstein/IBL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X