Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Karin Henriksson: Primärvalet i New Hampshire

Silver är sällan lika viktigt som guld, men så är fallet i tisdagens republikanska primärval i New Hampshire. Mitt Romney, med fritidshus i delstaten, väntas vinna med bred marginal och det är därför en andraplacering blir så viktig för konkurrenterna.

Segraren Mitt Romney kramas om av sin fru Ann vid valvakan på onsdagsmorgonen svensk tid.

Segraren Mitt Romney kramas om av sin fru Ann vid valvakan på onsdagsmorgonen svensk tid. Foto: AP

De lite sturiga New Hampshire-borna med mottot ”Lev i frihet eller dö” är måna om sin historiska roll varje presidentvalår. Det första egentliga primärvalet hålls här ungefär en vecka efter nomineringsmötena i Iowa.

I Iowa bärgade Mitt Romney som varit guvernör i Massachusetts, för övrigt vägg i vägg med New Hampshire, en mycket knapp seger över exsenatorn från Pennsylvania Rick Santorum. Kongressmannen Ron Paul kom trea och hans åsikter, med motståndet mot en stark statsmakt, går hem mer här än Santorums kristna socialkonservatism.

Men, talet om att Romney är den ende som kan slå den sittande Barack Obama i november skorrar ändå lite falskt med tanke på att han bara lockar lite mer än var fjärde i de egna republikanska leden. I New Hampshire tillåts även de så viktiga oberoende väljarna att delta i primärvalet och ett starkt stöd därifrån vore ett gott omen för Romney eftersom motståndet mot Obama ökat i den gruppen. Fast, å andra sidan, la de oberoende väljarna sina röster på John McCain och inte på Romney 2008, alltså förra gången det inte fanns någon given republikansk kronprins.

Annons
X

Lokaltidningen Union Leader ställde sig bakom den förre talmannen Newt Gingrich för flera veckor sedan men denne har dalat snabbt i popularitet. I helgen upprepade tidningen sitt stöd för Gingrich och sa att Romney kan visa sig vara ”den värste kandidaten” med opålitlighet i såväl budget- som sociala frågor:

– Romney är en trevlig, rik man utan känselspröt (han kanske offentliggör sina inkomstdeklarationer, kanske inte) med massor av vänner i de republikanska leden. Gingrich är en tuff, smart Reagan-konservativ som förde in sitt parti i värmen efter 40 år ute i vildmarken, enligt tidningen.

Mitt Romney, som hela tiden tippats att få nomineringen, kan annars ha målet han strävat efter i fem-sex år inom räckhåll. Han leder starkt i mätningarna i New Hampshire och har på sistone gått framåt i South Carolina som blir första sydstaten med primärval, den 21 januari. Vinner Romney South Carolina efter segrar i Iowa och New Hampshire är det hela så gott som över. Men om Santorum eller Gingrich framstår som starka tvåor kan kampen fortsätta ett tag till.

Den 31 januari är det dags för den första riktigt stora staten, Florida, där tv-reklam avgör mer än valmöten och kampanjande i coffee shops och pizzerior. Gingrich behåller en krympt ledning i Florida, enligt sajten realclearpolitics summering av flera mätningar.

Precis som i Iowa uppger en stor del, upp till 40 procent, i New Hampshire att de inte bestämt vem de ska rösta på.

Ytterligare en kandidat, Jon Huntsman, hoppas att hans idoga kampanjande i New Hamsphire ska ge frukt men det är inte mycket som tyder på att det räckt med de hundratals evenemang han deltagit i. Han presenterar sig som den sanne och sansade konservative rösten men han når inte fram – vilket delvis beror på lite klumpiga försök till humor och att skryta med sina kunskaper i kinesiska.

Kvar i leken är även Texasguvernören Rick Perry som lurade de flesta med sitt tal om att åka hem och tänka igenom framtiden efter en femteplacering i Iowa. Han skulle möjligen ha en chans i South Carolina.

Annons
Annons
X

Segraren Mitt Romney kramas om av sin fru Ann vid valvakan på onsdagsmorgonen svensk tid.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X