Annons
X
Annons
X

Primal Screams bästa på 15 år

(uppdaterad)

Popmusiken och dess komplicerade förhållande till politiken är ett aldrig sinande och så känsligt ämne. Men jag kan heller inte låta bli att tycka att det ibland, i synnerhet här i Storbritannien – förlåt, kanske faktiskt bara just här – är svårt att avgöra om man förbehållslöst ska älska vissa artisters politiska passion eller ofrivilligt fnissa lite åt den. När den före detta The Smiths-gitarristen Johnny Marr på djupaste allvar på Twitter förbjöd premiärminister David Cameron att tycka om The Smiths så uppstår just en sådan situation i ett spännande gränsland mellan humor, aningen missriktad uppriktighet och beundransvärd övertygelse.

Samtidigt är det ytterst ovanligt att författare, filmregissörer eller bildkonstnärer skulle få för sig att säga något liknande. Sällan har brådskan över att inte förknippas med Tory-partiet haft en så underhållande bieffekt som under den sista dagen av den brittiska Tory-konferensen som hölls i veckan.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inrikesminister Theresa May höll ett tal och när hon gick av scenen spelades en låt. Någon på Twitter hävdade att det var Rocks av Primal Scream. Eftersom Primal Scream är ett band vars vänstersympatier alltid har varit mer än tydligt uttalade retweetades denna information som en löpeld. Strax därefter var det en nyhet i brittisk dagspress. Och Primal Scream själva författade – på till synes bara några minuter – ett manifesterande och ilsket avståndstagande pressmeddelande:

  Annons
  X

  Primal Scream känner en djup avsky för att inrikesminister Theresa May avslutade sitt tal på Tory-konferensen med vår sång Rocks. Så opassande. Gjorde de ingen research om vårt bands politiska historia? Lyssnade hon inte på texten? Vet hon ens vad det betyder att ”get your rocks off”? Nej. Hon är en tory så hur skulle hon kunna veta det? Primal Scream är aktiva motståndare till koalitionsregeringen. Cameron, Osbourne, Gove, Howard, Clegg etc. De är legaliserade mobbare som skapar lagar för att de rikaste ska förbli rikast, de står på de multinationella företagens sida medan de fråntar arbetarna deras rättigheter och angriper ungdomar, ensamstående föräldrar och pensionärer när de fråntar dem rätten till utbildning och avvecklar all social trygghet. Regeringen anklagar och åtalar fattiga för deras fattigdom. Vi vill inte förknippas med dem på något vis. Tory-partiet har utlyst krig mot de svaga och sämst bemedlade. De är fienden.

  Primal Scream.

  Det tog bara några timmar innan någon påpekade, än en gång på Twitter, att låten som spelades faktiskt inte alls är Primal Screams Rocks, utan Bohemian like you av The Dandy Warhols. Men det gör inte så mycket. För i hetsen resulterade det i ett pressmeddelande som är bättre än någon musik Primal Scream har spelat in på femton år.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X