Prickskyttar räddade amerikanske kaptenen

Det var med tre skott i mörkret som gisslandramat till havs avslutades och den amerikanske kaptenen Richard Phillips kunde befrias av amerikansk militär efter nästan fem dygn som gisslan. Somaliska pirater hotar nu att hämnas.

Under strecket
AFP, Reuters, Carina Stensson, TT
Publicerad
Kapten Philllips tas om hand ombord i USS Bainbridge efter fritagningen. Livbåten syns vid pilen, fartyget som närmar sig och deltar i fritagningen är just USS Bainbridge. Flygbilderna från dramat  är tagna från en obemannad amerikansk farkost.

Kapten Philllips tas om hand ombord i USS Bainbridge efter fritagningen. Livbåten syns vid pilen, fartyget som närmar sig och deltar i fritagningen är just USS Bainbridge. Flygbilderna från dramat är tagna från en obemannad amerikansk farkost.

Foto: REUTERS, AP, US NAVY
Annons

I nästan fem dygn hölls den amerikanske kaptenen Richard Phillips fången i en liten livbåt som drev omkring till havs, förföljd på håll av amerikanska krigsfartyget USS Bainbridge. Han hyllas som hjälte efter att ha sett till att den egna besättningen och fartyget klarade sig undan från piratattacken, men Phillips blev själv tagen som gisslan i en livbåt tillsammans med pirater utanför Somalias kust.

En order om att döda kaparna ifall kapten Phillips liv var i fara kom direkt från USA:s president Barack Obama, uppgav amiralen William Gortney vid en presskonferens.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons