Annons
X
Annons
X

Prestigefullt journalistpris till Andreas Cervenka

SvD Näringslivs krönikör Andreas Cervenka får Sjunde AP-fondens journalistpris. Det är en av de finaste utmärkelserna som en svensk ekonomijournalist kan få.

7:e AP-fondens vd Richard Gröttheim, till höger, lämnar över priset till SvD:s reporter Andreas Cervenka.
7:e AP-fondens vd Richard Gröttheim, till höger, lämnar över priset till SvD:s reporter Andreas Cervenka. Foto: STEFAN GUSTAVSSON

Sjunde AP-fonden delar varje år ut ett journalistpris för att öka allmänhetens kunskaper om ekonomi och sparande. I år tilldelas priset SvD Näringslivs krönikör och reporter Andreas Cervenka. Prissumman är på 100000 kronor.

–Det är roligt och hedrande. Priset är instiftat för att som de skriver ”öka allmänhetens kunskaper om långsiktigt finansiellt sparande och ekonomiska sammanhang”. Om jag lyckas bidra till det känns det naturligtvis bra, säger Andreas Cervenka.

Motiveringen lyder: ”För en medveten och uthållig satsning på att leverera begripliga och analytiska texter som bidrar till att öka läsarnas förståelse för vår ekonomiska omvärld avseende jobb, pensioner, övriga sparmöjligheter och därmed allas vår välfärd. Artiklar som väl speglar redaktionens höga standard”.

Annons
X

Andreas Cervenka har gjort sig känd för sina slagkraftiga formuleringar i sina krönikor som bland annat publiceras varje söndag i SvD Näringslivs affärsmagasin N. Han är också nyhetsreporter, till exempel avslöjade han nyligen att Nordea köpt en vd-lägenhet som kommer att kosta banken 26 miljoner kronor.

Hur mycket respons får du från läsarna?

–En hel del, vilket är väldigt kul. Ganska ofta händer det att människor hör av sig och säger att de egentligen är ointresserade av ekonomi men att de läser mina artiklar. Då känns det som om att jag har lyckats.

Vilka är de viktigaste frågorna för svenska sparare framöver?

–Hur det går med skuldkrisen i Europa och hur bankerna hanterar sin nya omvärld. Men också hur de låga räntorna påverkar våra pensioner.

Vad koncentrerar du dig på för ämnen?

–Jag försöker skriva om sådant som intresserar mig mest för stunden. Det senaste året har det av naturliga skäl blivit mycket banker, skuldkris och makroekonomi.

Andreas Cervenka har en lång karriär som ekonomijournalist bakom sig. I början av 2000-talet var han med och grundade nättidningen Ekonomi24 för vilken han 2001 tilldelades Stora journalistpriset. Han har därefter jobbat på bland annat Affärsvärlden och Dagens Nyheter innan han 2007 kom till SvD.

Han har också klättrat på rankningslistan över Sveriges bästa ekonomijournalister. I våras blev han tvåa efter Dagens Industris Gunnar Örn. På tio-i-topplistan återfanns också SvD Näringslivs Patricia Hedelius och Carolina Neurath på plats fem respektive sex. Just i höst satsar SvD stort på näringslivsbevakningen, både i papperstidningen och på webben.

Utmärkelsen delades ut på SvD:s redaktion i går av Sjunde AP-fondens vd Richard Gröttheim. Tidigare vinnare inkluderar ekonomijournalister som Pia Gripenberg på Dagens Nyheter och Birgitta Forsberg på Affärsvärlden.

SvD Näringsliv

Annons
Annons
X

7:e AP-fondens vd Richard Gröttheim, till höger, lämnar över priset till SvD:s reporter Andreas Cervenka.

Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X