Annons

Prestige ska inte stå i vägen för justeringar

Som partiledare för Kristdemokraterna är jag ödmjuk inför svårigheterna att reformera ett illa fungerande försäkrings- och rehabiliteringssystem. Även om vi är på rätt väg, får inte ett dåligt system ersättas av ett där vissa människor som behöver hjälp hamnar utanför ramarna. Det skriver socialminister Göran Hägglund (KD).

Under strecket
Publicerad

En av valrörelsens absolut hetaste frågor var den om sjukförsäkringen. Det är lätt att förstå att många reagerar starkt på berättelser om svårt sjuka människor som uppges bli tvingade till socialkontoren eller ut i arbetslivet. Det kan förstås aldrig vara rimligt att svårt cancersjuka eller döende patienter ska hänvisas till arbetsmarknaden eller socialkontoren för sin försörjning. Är man för sjuk för att arbeta, ska man förstås inte arbeta.

Samtidigt bör det vara lika självklart att till den del man har förmåga att arbeta, eller kan återfå sådan förmåga, bör denna kapacitet också tas till vara. Det senare var dock inte självklart i det tidigare systemet där människor lämnades i passivitet och utanförskap, utan någon vettig hjälp tillbaka. Den ovärdiga bortsorteringen av människor som inte passade exakt i heltidsmallen hade drivit så långt att personer ofta mot sin vilja förtidspensionerades efter ett års sjukskrivning.

Annons
Annons
Annons