Prestige läcker olja på havets botten

Under strecket
Publicerad
Annons

De spanska myndigheterna hade hoppats att kylan nere i djupet skulle få oljan att stelna och därmed stanna kvar i fartyget. Men bilderna, tagna av den franska minibåten Nautile, visar att skräckscenariot nu är verklighet.
Strängar av olja strömmar ut från sprickor i tankerns för och tar sig långsamt upp mot ytan.
Och lagret kommer att räcka länge. Prestige beräknas ha läckt ut 17 000 ton olja innan hon sjönk. 60 000 ton finns kvar ombord.
Spaniens vice utrikesminister Mariano Rajoy angrips från flerahåll för att försöka tona ner katastrofen. Men han fortsätter sina försök att lugna folket.

– Vi vet inte ännu hur mycket olja som läcker ut och om den verkligen stiger upp mot ytan, säger han till SvD via sin pressekreterare.
Ingen vet ännu om Prestige har fler oupptäckta läckor. Hittills har utbåten Nautile bara undersökt den ena av det sönderbrutna vrakets två delar.
Oljeutsläppet har gjort 20 000 fiskare och musselodlare tillfälligt arbetslösa. Döda fåglar, delfiner och fiskar fortsätter att spolas upp
på de nersmetade stränderna. Det har skapat en våldsam debatt om farliga transporter till havs. EU har svartlistat 66 fartyg och Spanien, Portugal Frankrike har de senaste dagarna jagat iväg oljetankrar med krigsfartyg.
Två av fartygen hade maltesisk flagg. Nu kräver Malta att man visar vilken lagstiftning de stödde sig på när de förbjöd oljetankrarna att trafikera deras vatten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons