Förslaget: Höj taket till 500 sittande personer

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Janerik Henriksson/TT

Folkhälsomyndigheten föreslår att taket höjs till 500 personer för publika evenemang. Höjningen gäller publika evenemang där åskådarna sitter ner. Följ den i spelaren nedan.

Publicerad
Annons

Det är statsepidemiolog Anders Tegnell som representerar Folkhälsomyndigheten på torsdagens pressträff.

Ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i landet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Därmed har 5 820 smittade personer avlidit i Sverige till följd av pandemin. Totalt har 83 898 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Den siffran var igår högre, 87 072. Orsaken till det är de cirka 3 700 personer i nio regioner som fått falska positiva provsvar, vilket rapporterades på tisdagens presskonferens.

– Vi kan också visa utifrån diskussionen i tisdags om de nästan 4 000 fallen som var falskt positiva, att effekten på vår statistik inte är så stor. Fallen är spridda på antal veckor. Detta ändrar inte formen på kurvan, utan möjligen lite på toppen bara. Möjligen var nedgången brantare, säger Anders Tegnell.

I Sverige syns inte den ökningen som framför allt finns i södra Europa, meddelar Tegnell. Störst volymer syns i Spanien och Frankrike.

I Europa har drygt 2 miljoner bekräftats smittade med covid-19, och cirka 181 000 har avlidit.

Annons
Annons

Globalt finns det hittills cirka 24 miljoner rapporterade fall, och 820 763 avlidna.

Folkhälsomyndigheten föreslår ett tak på 500 personer för det undantag regeringen föreslagit kring publiklättnader.

Undantaget ska gälla för publika evenemang där besökarna sitter ned. Avståndet mellan personer ska enligt myndigheten vara minst en meter.

– Vi har enmetersregel vid restauranger, därför valde vi den även här, säger Anders Tegnell.

Det innebär alltså att fler arrangemang kan få möjlighet att hållas. Men exakt vilka slags evenemang och möten som kan komma att omfattas av förslaget står inte klart.

– Det finns ett stort antal typer av arrangemang som inte kommer att omfattas. Nu har vi valt ut de enkla, de med fasta nummer som man sitter på, där kan man enkelt skapa regler. Man håller på att fundera på hur man kan utveckla regelverket för andra arrangemang, men det här är ett första steg, Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

I förslaget lyfter Folkhälsomyndigheten fram att det i samband med den kommande ändringen bör övervägas att räkna antalet närvarande på ett annat sätt.

Det kan innebära att inte bara antalet deltagare räknas, utan ”alla personer som närvarar vid en allmän sammankomst eller offentlig tillställning”.

I myndighetens yttrande framkommer även att det rör sig om en initial ökning – och att taket kan höjas inom snar framtid.

”En ytterligare höjning kan bli aktuell senare om det epidemiologiska läget tillåter”, står det i yttrandet.

Folkhälsomyndigheten föreslår en utvärdering efter en månad.

Yttrandet välkomnas från arrangörer i kulturbranschen men har också stött på kritik. I ett remissvar från branschen kritiseras att avståndet ska gälla mellan varje person. De är i stället av åsikten att undantag bör göras för personer i ett sällskap.

”Ett positivt besked som visar att vi blivit hörda och man förstår problematiken. Det är bra som start och vi utgår ifrån att detta enbart gäller antal i publiken. Vår handlingsplan har legat färdig sen i somras, vi är redo och så är stora delar av scenkonstbranschen. Däremot löser det inte problemen för större arenor, där skulle vi föredragit en annat sätt att beräkna antal”, säger Kungliga Operans vd Birgitta Svendén i en skriftlig kommentar till SvD.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons