Annons

Starbrinks oro: Växande vårdskulden i Stockholm

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).
Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L). Foto: Linus Svensson/TT

Hälso- och sjukvårdsregionrådet i Stockholm, Anna Starbrink (L), berättar att över 50 procent av planerade operationer ställdes in i april. Och att vårdskulden beräknas till uppemot 2 miljarder kronor. Den 1 september hoppas hon på ett normalläge i sjukvården.

– Men det är inget löfte, säger hon.

Under strecket
Publicerad

Anna Starbrink har på sin Facebooksida har devisen: ”Håll ut. Håll avstånd. Håll ihop.” Hon inledde tisdagens presskonferens med att prata om vårdskulden.

– Ekonomiskt beräknas vårdskulden till någonstans mellan 1,5 och 2 miljarder kronor. Tandvården har en stor skuld i detta. I vilken ordning skulden i vården ska betalas av följer samma riktlinjer som befintliga prioriteringar inom sjukvården. Det är rimligt att vi prioriterar de som har störst behov, säger Anna Starbrink.

Hon visar en bild över antalet avlidna per vecka efter att första smittade fallet konstaterats i slutet av februari.

– Det första dödsfallet den 11 mars kom samtidigt som guldbron anlände till Slussen. Det var tungt, erinrar Starbrink.

Smittspridningen varierar i regionen:

– Järva, Södertälje, Skärholmen och Sundbyberg är hårdast drabbade, säger Starbrink.

Hon säger att fältsjukhuset i Älvsjö, som lades ner i förra veckan, ändå inneburit en stor trygghet, men också att all satsning haft ett pris.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarföreningen, sade i förra veckan att han hört en siffra om en kostnad på 40 miljoner kronor i veckan för fältsjukhuset i Älvsjö. En summa som inte bekräftats.

Annons
Annons

Sjukvården ser även ett förändrat sökmönster.

– Fler avstår från att söka vård. Det kan drabba hälsan. Både ansökningar för stroke och hjärtsvikt minskar. Det oroar mig. Ni ska inte tveka att söka vård, det finns fler sjukdomar än covid-19, säger Anna Starbrink.

Effekterna på sikt analyseras för fullt:

– Vårdskulden kan leda till nya vårdbehov och påverka hälsan och jämlikheten, säger Anna Starbrink.

I mars och april minskade antalet planerade operationer med 35 procent respektive 54 procent. Några siffror för maj finns ännu inte.

Besöken i primärvården har också minskat kraftigt.

– Distansmöten som i stor utsträckning ersatt kommer vi att ha glädje av även i framtiden, säger Anna Starbrink.

Uthålligheten är viktig:

– Vi kommer att ha patienter med covid-19 under lång tid. Den 1 september hoppas vi vara tillbaka till normal nivå. Men det är inget löfte. Vi har själva makten att påverka detta, tillägger Anna Starbrink.

Anna Starbrink betonar vikten av tolkar i sjukvården och att det är viktigt att dra preventiva lärdomar av pandemin.

– Vi kommer att få ta ställning till konkreta frågeställningar. Många är väldigt trötta på våra sjukhus. Skulden kommer att betalas av långsiktigt, det kan bli aktuellt att justera uppdrag.

Digitaliseringen har sjösatts under ett högt tempo, betonar Starbrink.

– Det har gått över förväntan. Vi ska snabbt dra nytta av den kunskap som växt fram. Jag tycker att vi ska bredda beredskapen med inriktning på medborgarnas hälsa, säger Anna Starbrink.

Antal smittade och avlidna med covid-19 per kommun och stadsdel t.om den 19 maj.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons