”Samtliga handelsplatser kan stängas i tredje våg”

Socialminister Lena Hallengren (S) höll en pressträff om förslag kopplade till pandemilagen.
Socialminister Lena Hallengren (S) höll en pressträff om förslag kopplade till pandemilagen. Foto: Jessica Gow/TT

Det kan bli aktuellt att stänga delar av samhället om smittspridningen blir för stor. Det beskedet gav regeringen på en pressträff där nya åtgärder med stöd av pandemilagen presenterades.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) medverkade på videolänk.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) medverkade på videolänk.

Foto: Jessica Gow/TT
Annons

Smittspridningen i Sverige är hög och läget är fortsatt allvarligt. Det konstaterade socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på onsdagen, där nya förslag på åtgärder kopplade till den tillfälliga pandemilagen presenterades.

– Vi ser med oro på utvecklingen. Jag vill understryka att det är väldigt osäkert hur situationen kommer att utvecklas framåt. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning.

De fem förslagen har tagits fram för att kunna hantera olika nivåer av smittspridning, och dessa skickas under onsdagen på remiss:

• Nedstängning av fler verksamheter. Regeringen vill ha möjlighet att stänga ner gallerior, gym och butiker.

• Begränsa tillträde till vissa platser.

• Nöjesparker, djurparker och liknande temaparker ska kunna omfattas av begränsningsförordningen.

• Museer och konsthallar ska också kunna omfattas av begränsningsförordningen.

• Ett nytt system för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som innebär ett differentierat tak utifrån risk för smittspridning.

Laddar…
Annons
Annons
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) medverkade på videolänk.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) medverkade på videolänk.

Foto: Jessica Gow/TT

Syftet är att möjliggöra en bredare nedstängning av det svenska samhället – om läget kräver det.

De verksamheter som omfattas är samtliga handelsplatser, serviceinrättningar, gym, sport- och badanläggningar, restauranger och platser för privata sammankomster.

– Samtliga handelsplatser kan stängas, säger Lena Hallengren.

Regeringen vill även ge kommunerna befogenhet att besluta om förbud mot att vistas på platser där det kan finnas en påtaglig risk för trängsel. Exempelvis vid badplatser och i parker.

– Den som bryter mot det förbudet riskerar böter på 2 000 kronor, säger Hallengren.

Förutom möjligheten att vid behov stänga ned, så vill regeringen göra ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. Vilket bland annat innebär att det ställs ytterligare krav på smittskyddsåtgärder för verksamheter som djurparker, nöjesparker, museum och konsthallar.

– De bestämmelser som föreslås innebär att verksamheter som tidigare inte hade begränsningar behöver vidta begränsningsåtgärder.

Det innebär att museer och konsthallar ska kunna hålla öppet på ett mer kontrollerat sätt, med smittskyddsregler som liknar de som i dag gäller för butiker, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Förslagen föreslås träda i kraft den 11 mars 2021.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) medverkade på videolänk. Foto: Jessica Gow/TT
Annons
Annons

I dagsläget är deltagartaket åtta personer oavsett vilken allmän sammankomst eller offentlig tillställning det handlar om.

– Den nuvarande begränsningen har gjort att många viktiga sektorer i samhället har fått stå tillbaka under en lång tid, säger Amanda Lind.

Nu föreslår regeringen ett nytt system med begränsningar av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Det innebär att maxantalet vid olika arrangemang ska anpassas utifrån risk för smittspridning, men också utifrån om det är ett inomhusevenemang, ett inomhusevenemang med sittplats, ett utomhusevenemang, ett motionslopp eller andra liknande idrottstävlingar.

Det möjliggör för arrangörer att framöver kunna arrangera sammankomster genom att göra justeringar, och därmed kunna ta emot lite mer publik om man exempelvis anvisar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, säger Lind.

Några exakta deltagarantal presenteras inte. Den biten lämnar regeringen till Folkhälsomyndigheten. Det nya systemet kan börja gälla först vid ett förbättrat och mer stabilt smittläge.

Förslagen skickas nu på remiss till och med den 26 februari.

Efter reklamen visas:
Risk för tredje våg - nedstängningar förbereds
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons