Beslut om stora evenemang kommer fattas under dagen

Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, och Anneli Bergholm Söder, MSB.
Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, och Anneli Bergholm Söder, MSB. Foto: Fredrik Persson/TT

Folkhälsomyndigheten kommer sannolikt fatta ett beslut under dagen gällande större evenemang och meddela regeringen. Statsepidemiolog Anders Tegnell underströk också att de närmsta dagarna kan bli avgörande för hur hårt coronasmittan kommer slå mot Sverige.

Under strecket
Publicerad
Annons

På onsdagen hölls en pressträff om coronavirusets utbredning. Medverkade gjorde bland annat representanter från Folkhälsomyndigheten: Anders Tegnell, statsepidemiolog och Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

– I går berättade vi om att det fanns tecken för samhällspridning, vi har inte fått några indikationer på att det finns fler fall nu under dagen. Så där är läget samma som i tisdags, säger Anders Wallensten.

Anders Tegnell säger att fokus har skiftat mot att fokusera på att ta prover på personer som är i behov av vård, än att testa alla som varit i riskområden.

– Man ska stanna hemma om man har tecken på en luftvägsinfektion, det är ännu viktigare nu, säger Tegnell.

Gällande mötesstopp eller begränsningar vid större evenemang är vid 14-tiden inga nya beslut fattade.

– Vi har pågående dialog om regeringen om större evenemang, men vi har inte landat i den frågan ännu, säger Anders Tegnell.

Tegnell säger att det är komplext att få ihop lagtexten med den epidemiologiska situationen.

– Sannolikheten är hög att vi snart inkommer med en hemställan om just större evenemang till regeringen. Det här arbetet inleddes under morgonen och vi räknar med att få det klart under dagen. Det kommer finnas en tydlighet i den frågan med mer detaljer om specifika evenemang, säger Tegnell.

Annons
Annons

På SvD:s fråga säger Tegnell att orsaken till att en hemställan inte finns klar ännu är att arbetet bara pågått under närmsta dygnet.

– Hade vi varit klara hade det i så fall varit världens snabbaste lagstiftning.

Tegnell säger att det just nu inte finns en diskussion gällande besöksförbud på exempelvis sjukhus. Kollektivtrafik bedöms inte som en högriskmiljö, utan det är främst nära kontakter som utgör risk.

Gällande risken för allmän smittspridning hade Folkhälsomyndigheten inga nya besked under onsdagen.

– De närmsta dagarna kommer vi veta ännu mer om hur viruset beter sig i Sverige jämfört med i andra länder. I vissa länder har det avstannat med ett par fall där det är oklart hur de har smittas, men i andra länder har det blivit fler, säger Anders Tegnell.

Socialstyrelsen meddelar att de stöttar regionerna och kommunerna i deras arbete. Tillgången på skyddsmaterial bedöms vara en viktig prioritering. Socialstyrelsen säger också att det är viktigt att se till att 1177-numret fungerar enligt plan och myndigheten bevakar läget angående belastningen på telefonnumret.

– De signaler vi får nu, är att man på regional nivå inte ser något katastrofläge vad gäller möjligheten att ge vård till de som drabbas, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog, säger att det är rätt läge att nu se över mötesrestriktioner.

– Jag tror att det är ett bra läge nu att börja fundera på hur man ska göra, hur man ska hantera stora grupper med människor, säger Johan Giesecke, i dag rådgivare åt Världshälsoorganisationen, WHO.

Annons
Annons

Giesecke vill inte sia om storleken på begränsningar på sammankomster, men säger att skolor inte borde stängas. Dels försvinner en stor del av arbetskraften i Sverige, menar han, om många föräldrar blir hemma från jobbet. Tonåringar fortsätter dessutom att träffas ändå.

– De äldre barnen försvinner ju inte bara för att skolorna stänger, säger Johan Giesecke.

Vilka erfarenheter finns det i Sverige för den här typen av eventuella stängningar av publika event?

– Det finns inga tidigare erfarenheter. Så det är läge att börja fundera på vilken typ av folksamlingar man vill förbjuda eller förhindra.

Danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Sundhedsstyrelsen, bedömer att folksamlingar på mer än 1 000 personer utgör en stor risk för smittspridning.

Myndigheten säger därför att sådana evenemang bör ställas in. Rekommendationen baseras på studier som visar att smittspridningen kan begränsas om större event ställs in, skriver Sundhedsstyrelsen.

Danska tidningen Altinget rapporterar att den danska regeringen infört vissa skattelättnader och ersättningar för inställda evenemang.

I Norge meddelar nu även Oslo kommun ett förbud på mer än 500 personer inomhus och utomhus, skriver Aftenposten.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons