Annons
X
Annons
X

Pressträff med Jan Björklund

Klockan 11 höll utbildningsminister Jan Björklund (Fp) en presskonferens om skolfrågor. Där framkom att en ny skolkommission tillsätts som är en del av tre reformer. SvD:s Maria Sundén Jelmini rapporterade direkt.

Foto: FREDRIK SANDBERG OCH PONTUS LUNDAHL/TT

10:59 Maria Sundén Jelmini:
Pressträffen med Jan Björklund är på väg att dra igång på Rosenbad. Att det handlar om en ”pressträff om skolfrågor” är det enda som hittills meddelats om innehållet.

11:00 Maria Sundén Jelmini:
Det är mindre än en vecka sedan som regeringen presenterade ett nytt skolpaket, innehållande bland annat 10-årig grundskola och sommarskola. Idag kom en i raden av opinionsundersökningar som visade att skolan nu gått om jobben som den viktigaste valfrågan.

11:00 Maria Sundén Jelmini:
Nu har Jan Björklund kommit in. Han börjar med att säga att Pisa-resultaten var allvarliga för Sverige, ungdomarna och skolväsendet.

Annons
X

11:01 Maria Sundén Jelmini:
– Samtidigt märker jag att Pisa-undersökningen framkallat en stor beslutsamhet i Sverige, säger Björklund.

11:01 Maria Sundén Jelmini:
Reformerna som är igång kommer att vända utvecklingen, men det kommer att krävas ytterligare reformer för att hamna i tio-i-topp, enligt Björklund.

11:03 Maria Sundén Jelmini:
Per Tullberg, professor, fick uppdraget att granska reformerna som gjorts och när man ser resultatet. Vissa resultat kommer att dröja, antagligen längre än till nästa Pisa-undersökning, säger Björklund. Det är regeringens bedömning att de reformer som beslutats kommer att vända utvecklingen, men det behövs mer för att hamna i topp, fortsätter han.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  11:03 Maria Sundén Jelmini:
  – Regeringen avviserar idag att vi ska tillsätta en skolkommission, säger Björklund.

  11:04 Maria Sundén Jelmini:
  Den ska bestå av experter från utlandet som ska vara oberoende och granska den svenska skolan. Gruppen ska arbeta under OECD för att garantera oberoendet.

  11:04 Maria Sundén Jelmini:
  Kommissionen ska tillsättas inom några månader eftersom de främsta experterna i världen ska kallas in. Sedan behövs ett år för att göra analysen.

  11:04 Maria Sundén Jelmini:
  Utöver dettta ska ett Utbildningsvetenskapligt råd inrättas.

  11:05 Maria Sundén Jelmini:
  Detta ska bestå av framstående svenska skolforskare.

  11:06 Maria Sundén Jelmini:
  En tredje åtgärd är att ett Skolforskningsinstitut. Detta har meddelats tidigare, men uppdraget är nu ändrat något. Tidigare skulle institutet samla gjord forskning. Gruppen ska dock även få bedriva egen forskning.

  11:09 Maria Sundén Jelmini:
  OECD har gjort liknande länderstudier tidigare, säger Björklund som svar på frågan om vilka personer som de (dvs Pisa-ledningen inom OECD) väljer till den internationella expertgruppen som ska granska Sverige.

  11:11 Maria Sundén Jelmini:
  – Vi får en högre nivå av expertis som kan säga obekväma sanningar, säger Björklund om att det är just internationella experter som ska medverka.

  11:11 Maria Sundén Jelmini:
  Nu är presskonferensen slut och övergår i enskilda intervjuer.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: FREDRIK SANDBERG OCH PONTUS LUNDAHL/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X