Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Thomas Gür: Pressombudsmannen och tryckfriheten

Ledare kolumnister
Vem ger oss rätten att trycka och tycka?
Vem ger oss rätten att trycka och tycka? Foto: Jessica Gow / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

I veckan som gick gjorde PO (Allmänhetens pressombudsman) Ola Sigvardsson ett mycket märkligt uttalande som mer eller mindre gick spårlöst förbi huvudfåran av medierna (SVT 19/8).

PO var bekymrad över att mediekonsumenterna allt oftare vänder sig till sajter som ”drivs av politiska motiv i stället för journalistiska ambitioner”. Och det kan man väl vara, framför allt om man som PO har branschens uppdrag att övervaka pressetiska frågor. Sedan kom det märkliga uttalandet:

”En konsekvens av att hatbudskap och propaganda sprids på nätet är att yttrande- och tryckfrihet äventyras för alla.– Yttrande- och tryckfriheten är något som vi inte kan ta för givet. Politikerna ger oss rätten att trycka och yttra oss, men kräver att vi gör det på ett ansvarsfullt sätt. Om vi inte gör det, kanske friheten inskränks”, säger Ola Sigvardsson.

Annons
X

Det PO säger här är både allvarligt och upprörande. En person som har Sigvardssons titel och uppdrag borde veta bättre än att beskriva yttrande- och tryckfriheten som något som vi medborgare har fått till sänks av politikerna som vore vi undersåtar eller livegna. En pressombudsman ska slåss med näbbar och klor för yttrande- och tryckfriheten, inte varna allmänheten för att om den läser fel saker på nätet, kan politikerna ta tillbaka dessa friheter.

Det är vi medborgare som genom våra valda företrädare politikerna instiftat lagar som skyddar den universella och okränkbara mänskliga rättighet som yttrande- och tryckfriheten är. Vi har inte fått de rättigheterna av politikerna, utan fötts med dem, eller försetts med dem av vår Skapare, om man så vill.

Tankefiguren att rätten att yttra sig och skriva och publicera texter och ljud- och bildnyheter, skulle kunna inskränkas av politikerna därför att det finns sajter som sprider hatbudskap och propaganda, som medborgarna tar del av, tangerar det groteska.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Oroande är också att PO:s märkliga inställning till en grundsten i våra medborgerliga och mänskliga fri- och rättigheter inte har väckt större anstöt inom den publicistiska sfären. Jag hade förväntat mig större reaktioner än ett par strökommentarer.
  Håller Sigvardssons uppdragsgivare – Publicistklubben, Journalistförbundet, Tidningsutgivareföreningen och Sveriges Tidskrifter – med sin ombudsman om att det är politikerna som gett oss rätten att trycka och yttra oss?

  Var finns enskilda journalister och författare, för att inte tala om beslutsfattare och lagstiftare? Är det för att PO tycker illa om hatsajter på nätet, som han kan komma undan med att ta så lätt på yttrande- och tryckfriheten?

  Är det så här vi kommer att se våra rättigheter tas ifrån oss? Inte med en skräll. Knappt ens med en snyftning.

  Annons

  Vem ger oss rätten att trycka och tycka?

  Foto: Jessica Gow / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X