Annons
X
Annons
X

Presskonferens om norsk busskapning

Tre personer knivhöggs till döds vid en busskapning i Norge i går. Ett av offren var en svensk man i 50-årsåldern. Tidigare i dag höll norsk polis en presskonferens om händelsen.

Polisen inleder presskonferensen klockan 11 med att beklaga det inträffade.

– Våra tankar går till de anhöriga i den här svåra stunden, säger polismästaren Ronny Iden.

Han redovisade därefter identiten på två av de tre omkomna: en 55-årig norsk busschaufför och en 19-årig norsk kvinna.

Annons
X

Eftersom samtliga anhöriga till den svenske mannen i 50-årsåldern svsom dödats ännu inte har underrättats vill polisen inte gå ut med hans identitet. Norsk polis samarbetar dock med svenska myndigheter för att få kontakt med mannens anhöriga, berättar polisen på presskonferensen.

Den svenske mannen ska ha varit registrerad på en adress i Göteborg.

Polisen bekräftar uppgifterna om att gärningsmannen, en asylsökande i 30-årsåldern från Sydsudan, skulle utvisas i dag. Enligt polisen är mannen sedan tidigare ostraffad.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi vet inte om han kände till den förestående utvisningen men han kände till avslaget på asylsökan.

  Polisen går därefter igenom händelsen i kronologisk ordning med understryker att tidpunkterna är ungefärliga. De poängterar också att de ännu inte har alla svaren om det inträffade.

  Larmet kom in till polisen 17.35. De initiala uppgifterna gjorde gällande att det handlade om en trafikolycka, men polisen fick senare veta att en man med kniv observerats på platsen och att det fanns personskador. Närmsta tillgängliga patrull befann sig 89 kilometer därifrån. På grund av vägarbeten valde patrullen att ta en något längre väg för att komma fram, förklarar polismästare Ronny Iden.

  Brandmän och ambulans kom först till platsen. Klockan 18.43 hade dessa gripit mannen. Sex minuter senare rapporterade polisen att de var på plats och hade kontroll över situationen, uppger polismästaren.

  Tre personer kunde konstateras döda.

  – Vi känner inte till något motiv, säger Ronny Iden på presskonferensen.

  En utredning kring händelsen pågår. Bland annat genomförs tekniska undersökningar.

  De omkomna ska obduceras.

  Polisen kan inte säga något om gärningsmannens hälsostatus. Han befinner sig fortfarande på sjukhus där han vårdas för lindigare skador och har ännu inte kunnat höras om händelsen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X