Annons

”Pressfriheten är den största förloraren”

Politiker som vill styra över tidningens innehåll, en chefredaktör som tycks lyda och en granskande reporter som får sparken. Lokaltidningen Norra Skåne har hamnat mitt i en skandal. Men är det verkligen första gången som politiker har påverkat redaktionen?

Uppdaterad
Publicerad

Axel Wahlquist, Norra Skånes före detta chefredaktör, fnyser.

– Det är så dumt, så. Jag har varit på tidningen i 65 år. Varför skulle jag plötsligt rota runt på redaktionen och leta igenom deras papperskorgar?

Efter en tid på Baptistsamfundets tidning Veckoposten kom Berit Önell 1987 till Norra Skåne. ”Jag blev journalist för att jag ville förändra världen”, säger hon.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 1 av 7

När en protestaktion anordnades på parkeringen utanför Norra Skånes tidningshus i augusti kördes demonstranterna bort av väktare.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 2 av 7

Efter demonstrationen satt tidningshuset Norra Skånes Tidningar upp skyltar med ”Obehöriga äger ej tillträde”.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 3 av 7

En av de första artiklarna Berit Önell skrev i Norra Skåne handlade om utsläppen i Finjasjön. 27 år senare handlade en av hennes sista texter om samma ämne.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 4 av 7

Berit Öhnell avslöjade bland annat att Kunskapsporten har fått bygga mycket förmånligt. Här ett garage i centrala Hässleholm.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 5 av 7

När Föreningen grävande journalister i somras anordnade en manifestation för pressfriheten i Hässleholm kom 200 personer från hela landet.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 6 av 7

”Jag undrar fortfarande varför Mimmi berättade för mig och Anders om påtryckningarna. Om hon inte gjort det hade det aldrig blivit så här”, säger Berit Önell.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons