Annons

Pressens kvinnliga pionjärer

Publicerad

KRISTINA LUNDGREN
Solister i mångfalden. Signaturerna Bang, Maud och Attis och andra kvinnliga dagspressjournalister med utgångspunkt i 1930-talet.
420 s. Institutionen för journalistik, medier och kommunikation. 159:-

Det fanns en tid då Svenska Dagbladet kallades Svenska Dambladet. Det var för mer än ett halvsekel sedan och anledningen var det ovanligt stora antalet kvinnliga medarbetare och därmed mängden kvinnofrågor i spalterna. I dag, då tidningen har en kvinnlig chefredaktör och nästan lika många kvinnliga skribenter som manliga, är dametiketten otidsenlig.
Om kvinnor i journalistikens nära förflutna har Kristina Lundgren skrivit sin avhandling vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation på Stockholms universitet. Det vore mig fjärran att bedöma dess vetenskapliga kvaliteter, men som läsning för allmänintresserade är boken tankeväckande och smått nostalgisk.
Solister i mångfalden har tre signaturer i huvudrollerna, Bang (Barbro Alving), Attis (Astrid Ljungström) och Maud
(Maud Adlercreutz).
Deras soloprestationer i Stockholmspressen lyser upp scenen och dominerar innehållet, men balanseras av damkören i mångfalden.
Med det redaktionella patriarkatets nådiga tillstånd, och sneglingar på annonserna, böljade ett kvinnligt trälhav som till en del var instängt på hus-och-hemsidorna och ändå vidgade journalistikens innehåll. (En dåtida tidnings hemsida hade, upplysningsvis, ingenting med nät att göra.)

Annons
Annons
Annons