Annons
X
Annons
X

Pressen dömer ut Saab-affär

När allt tycktes klart och framtiden skulle lösas visade det sig snarare att finansieringsproblemet för hur Koenigsegg Group ska ta över Saab var ofantligt stort. 3 miljarder kronor saknas - pengar som Koenigsegg vill ha i ett överbryggningslån från regeringen. Men regeringen ger kalla handen tillbaka.

Av SvD
Foto: SCANPIX

Domen i pressen idag är hård mot hur Koenigsegg har skött affären och
SvD Näringslivs Jonas Fröberg konstaterar att Saab är närmare nedläggning nu än för en vecka sedan. Han skriver i dagens SvD Näringsliv: ”I går utspelades en av de mest förslagna pr-kupperna genom tiderna – mitt framför våra ögon. En kupp som kastade en slagskugga på det vi först trodde var huvudnyheten igår: att GM och Koenigsegg Group skrivit på ett första utkast till köpeavtal, som dock förutsätter att finansieringen är säkrad.”

Han fortsätter: Det Christian von Koenigsegg gjorde var att, som det tycks i desperation, flytta ut de strandade förhandlingarna med regeringen från statssekreterarrummet i det gamla posthuset på Vasagatan i Stockholm – och ut i medierna. Därigenom hamnade finansieringsfrågan i regeringens knä - vare sig Maud Olofsson och Jöran Hägglund vill det eller inte. Koenigsegg Group torde hoppas att allmänheten ska pressa regeringen att falla till föga och rädda Saab.

Aftonbladets Robert Collin skräder inte heller orden. ”Nu borde jag säga: Grattis Saab! Vad roligt ni klarade krisen och att ni blir svenska igen. Men jag är ledsen om jag låter tjatig: För var finns pengarna?” ”Saab ska bli lönsamt inom tre år säger Fabela till Dagens Industri. Vet den mannen ingenting om bilindustrin? I så fall är Saab riktigt illa ute.”

Annons
X

Dagens Nyheters Patricia Hedelius: ”Hur man än vrider och vänder på alla kända parametrar så är sannolikheten liten för att Saab någon gång kommer att kunna rulla för egen maskin. Därmed är chansen att du som aktieägare – eller långivare – gör en bra affär lika liten. De dystra utsikterna för Saab är också en förklaring till varför riskkapitalisterna inte flockas runt bilföretaget.”

Dagens Industri toppar sin framsida med frågeställningen: Ärligt talat vad är det som händer? Håkan Matson skriver i en analys: ”Det som verkligen hotar affären är att ägarna aldrig har varit beredda att satsa det kapital som krävs. Det håller liksom inte med en egeninsats på 6,5 procent. Det får man inte ens köpa ett radhus för. Möjligen har de själva inbillat sig att det skulle gå att ta över Saab Automobile enbart med fagert tal, statligt stöd och lånade miljarder. Men se, den gubben gick inte.”

SvD.se

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X