Pressad Lula sänker företagens skatter

Brasiliens president Lula da Silva pressas av en korruptionshärva, där flera av hans närmaste män pekas ut. Börs- och finansfolk oroar sig. Men ekonomin väntas få fart igen med ränte- och skattesänkningar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Börsen i São Paulo har varit nervös den senaste veckan, och osäkerheten kan bestå så länge anklagelserna om korruption i Lulas inre krets utreds.
I tisdags började kongressens etikkommitté i Brasilia sina förhör med de inblandade. Först ut var Roberto Jefferson, mannen som släppte den politiska bomben i förra veckan. Jefferson, som leder PTB, ett av Lulas stödpartier, grillades i över sex timmar. Han upprepade då sina påståenden om att företrädare för Lulas arbetarpari (PT) mutat sig till politisk stöd i parlamentet.
Han pekade ut Lulas mäktige stabschef José Dirceu, PT:s partiordförande José Genoino och hans partikassör som huvudansvariga.
Men Jefferson, som själv misstänks för mutbrott, kunde inte lägga fram några bevis. Dirceu valde ändå att avgå i torsdags, i ett försök att minska pressen på Lula.

Parlamentets utredning väntas ta tre månader. Under tiden kommer det politiska livet i Brasilien att vara infekterat av skandalen - oavsett om anklagelserna är sanna eller falska.
Samtidigt fortsätter
den brasilianska ekonomin att vara stark. Och det lugnar företag och marknader att den hyllade finansministern Antonio Palocci inte är indragen i den påstådda mutaffären.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons