Pressad Bildt välkomnar utredning

Utrikesminister Carl Bildt säger att han välkomnar undersökningen om mutbrott kring hans ersättning från Vostok Nafta. Från borgerligt håll kritiseras Bildt för otydliga besked – själv talar han om missförstånd.

Under strecket
Publicerad
Utrikesminister Carl Bildt höll presskonferens på måndagseftermiddagen.

Utrikesminister Carl Bildt höll presskonferens på måndagseftermiddagen.

Annons

– Jag välkomnar varje utredning, löd Carl Bildts besked inför
medieuppbådet i UD:s kapprum i går. Detta sedan SvD avslöjat att överåklagare Christer van der Kwast inlett en förutredning om mutor och bestickning.
Utrikesministern beskrev hur strålande Vostok Nafta utvecklats under hans fyra år i styrelsen.
– Det fanns ingen anledning att avstå från att ta ut lön och ersättning, sade Carl Bildt.
Det var en rent principiell ståndpunkt enligt Bildt som då ”inte hade en aning” om beloppets storlek – en vinst på 4,8 miljoner kronor före skatt.
Vostok Naftas tillgångar
består till cirka 90 procent av
aktier i ryska Gazprom. Företaget är störste ägare i den planerade gasledningen i Östersjön som
regeringen ska ta ställning till. På frågan om Bildt inte är jävig hänvisade han till att frågan avgörs av den rättschef som är i tjänst i statsrådsberedningen när regeringen ska fatta beslut.
I Aktuellt den 27 oktober gav Carl Bildt intrycket att han inte kunde avstå från att lösa in optionerna: ”Nej, det är inte juridiskt möjligt”.
– Det kan ha uppstått ett missförstånd, svarade Carl Bildt igår.

Enligt Vostok Nafta har Bildt hela tiden haft möjlighet att avstå.
– Ja. Precis som i andra optionsprogram måste man inte utnyttja en option, säger Vostok Naftas informationschef Robert Eriksson.
Statsminister Fredrik Reinfeldt ställer sig bakom sin utrikesminister men bland borgerliga politiker finns ändå kritik.
– Det är extra viktigt att vara tydlig initialt och det var inte Carl Bildt under hösten. Det blev en diskussion utan besked och det skapade utrymme för spekulationer och tolkningar. Det har lett till att den här historien har kunnat leva vidare och det har inte precis ökat förtroendet för honom eller regeringen, säger riksdagsman Kerstin Lundgren (c) som sitter i konstitutionsutskottet dit Bildtaffären är anmäld.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons