Annons

Janerik Larsson:Presidentvalets utmanare och titelförsvarare

2007. Donald Trump och Bobby Lashley rakar Vince McMahons huvud efter Lashleys seger över Umaga vid  Wrestlemania i Detroit.
2007. Donald Trump och Bobby Lashley rakar Vince McMahons huvud efter Lashleys seger över Umaga vid Wrestlemania i Detroit. Foto: Carlos Osorio/AP

Den amerikanska politiska debatten sker enligt snarlik logik som sporten – och Trump behärskar båda arenornas villkor.

Under strecket
Publicerad

Det som gör Donald Trump till en så unik politiker är att han konsekvent fokuserar på det centrala elementet i amerikanskt politiskt liv: underhållningsvärdet. Hans förmåga att bryta med den amerikanska politikens konventioner är en viktig förklaring till hans opinionsstöd. Det är därför det republikanska partiet på sitt konvent inte antog något politiskt program för de närmaste fyra åren. Det är en typisk signal från någon som har marknadsfört sig som anti-politiker, något som det finns god jordmån för i det politikskeptiska USA.

Trump som reality-tv-stjärna nämns ofta som en förklaring till hans väljarstöd men minst lika viktigt är att han sedan 1980-talet varit starkt engagerad för World Wrestling Entertainment, känt som WWE, ett amerikanskt börsnoterat bolag i underhållningsbranschen med fokus på brottning. 2013 hyllades Trump med en plats i World Wrestling Entertainments Hall of Fame. En stor merit var att han 2007 brottades i direktsänd tv med WWE:s vd Vince McMahon – och vann.

Annons
Annons
Annons