Presidentkandidatgisslan i Colombia

Under strecket
Publicerad
Annons

– Jag är övertygad om att det blir en upptrappning av våldet mellan gerillan och armèn, men också med de paramilitära styrkorna inblandade. Valkampanjen blir extremt svår för presidentkandidaterna och för de som vill in i kongressen, säger Pedro Valenzuela, freds-och konfliktforskare på Uppsala universitet med Sydamerika som specialitet.
När Andres Pastrana valdes till president 1998 lovade han ett slut på 38 års inbördeskrig. Han gick också gerillarörelsen Farc tillmötes genom att ge dem en frizon i södra Colombia på 42 000 kvadratkilometer, (stort som Schweiz) i utbyte med fredsförhandlingar.
Gerillans har dock fortsatt med kidnappningar, kokainproduktion och utbildning av nya gerillasoldater. I dag finns 800 kidnappade gömda i djungeln.
Efter ett flygkapningsdrama förra veckan förklarade president Pastrana fredssamtalen avslutade och han kommenderade in armèn i den tidigare frizonen.
Kidnappningen av Ingrid Betancourt ska ses i skenet av den upptrappade konflikten. Opinionssiffror gav visserligen Betancourt bara omkring en procent av rösterna men hon är en orädd politisk profil som skaffat sig många fiender.
I en bok publicerad i fjol i Frankrike gick hon till hårt angrepp mot korruptionen och namngav mutade politiker, vilket ledde till flera åtal. I samband med det hoppade hon också av senaten, som hon kallade "råttbo".
Betancourts begäran om en militärhelikopter för att hon, som första presidentpandidat, skulle kunna ge sig in i den tidigare frizonen nekades av regeringen och militären varnade henne. för att ta sig dit på egen hand. Den 40-åriga tvåbarnsmamman tillfångatogs, liksom en nära medarbetare, efter att ha stoppats i en av gerillans vägspärrar.

– Gerillan har tidigare försökt få igenom en lag om "utbyte av krigsfångar" och det är ett krav som de sannolikt kommer att återkomma till. Men det är mycket svårt för regeringen att gå med på detta, säger Pedro Valenzuela.
Han är mer besviken än förvånad över den senaste veckans händelser och säger sig vara mer pessimistisk till en politisk lösning i dag än för ett år sedan.

Annons
Annons
Annons