X
Annons
X
Fördjupning

Presidentens museum – till sin egen ära

Bolivias president invigde nyligen ett nybyggt, påkostat historiemuseum. Men handlar museet verkligen om landets ursprungsbefolkning – eller om Evo Morales själv? Det är uppfört i den fattiga bergsby med 600 invånare där presidenten råkar vara född.

Några barn har samlats för att leka i skymningen, framför Orinocas nya museum. I bild syns en av museets tre sektioner, designad att efterlikna ett bältdjur, som har en betydelse inom den andinska mytologin.  Foto: Mattias Mächs

En höna sprätter vid kanten av den leriga vägen som leder uppför backen in mellan de små husen av soltorkat tegel. Några av de vinda trädörrarna står på glänt. En äldre kvinna stödd på käpp arbetar sig försiktigt nedåt i eftermiddagssolen.

Uppe på krönet, ovanför halm- och plåttaken, står en modernistisk fästning i cement, glas och stål.

Arturo Mamani innehar just nu det roterande ledarskapet för ett av Orinocas tre byalag. Det innebär att han, vid sidan av sina sysslor som bonde, bland annat har ansvar för att lösa eventuella tvister mellan invånarna.

Foto: Mattias Mächs Bild 1 av 6

Årets dåliga quinoaskörd blev droppen för Sara. Nu vill hon utomlands och jobba ihop pengar för att kunna börja föda upp kor och grisar i Santa Cruz. Det ger en säkrare inkomst tror hon.

Foto: Mattias Mächs Bild 2 av 6

Orinoca var länge en väldigt isolerad by – det kunde ta upp till ett dygn att komma till den närmaste staden i buss gwnom det oländiga halvökenlandskapet. Efter att landsvägen asfalterats görs resan numer på två och en halv timme.

Foto: Mattias Mächs Bild 3 av 6

I museisektionen som fokuserar på Evo Morales presenter finns några tavlor som skänkts av olika inhemska organisationer. Ett av konstverken är skapat av quinoafrön i olika färger.

Foto: Mattias Mächs Bild 4 av 6

En av museets salar rymmer presenter som presidenten fått under besök i utlandet. På en vägg hänger fotbollströjor från olika länder, däribland Sverige.

Foto: Mattias Mächs Bild 5 av 6

Orinocabor bjuder upp presidenten under karnevalen Anata Andino som firas varje år i Oruro för att markera inledningen av skördesäsongen. Ett hundratal dans- och musikgrupper från olika byar på den andinska landsbygden deltar.

Foto: Mattias Mächs Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X