Presidenten ifrågasätts i Iran

TEL AVIV. Smekmånaden kan vara över för Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Konservativa parlamentsledamöter i Teheran har skrivit på en appell mot hans misskötsel av ekonomin. Presidenten lastas för de nya FN-sanktionerna.

Under strecket
Publicerad
En fattig iransk flicka står utanför en exklusiv butik i Teheran och försöker sälja prylar till förbipasserande.

En fattig iransk flicka står utanför en exklusiv butik i Teheran och försöker sälja prylar till förbipasserande.

Annons

Den populistiske presidenten Mahmoud Ahmadinejad möter växande motstånd i sitt eget land, främst för att han inte har levt upp till sina vallöften. För ett och ett halvt år sedan lovade han landets många miljoner fattiga att de skulle få vara med och dela på oljeinkomsterna. I stället får de, trots att Iran gynnas av höga oljepriser, kämpa på i motvind med växande arbetslöshet och inflation. De hissnande skillnaderna mellan fattiga och rika går på tvärs mot den islamiska republikens egna ideal.

När 150 konservativa parlamentsledamöter i Teheran i veckan skrev på ett upprop som kritiserade presidenten tolkas det som om Irans mäktigaste man, den högste ledare ayatolla Ali Khamenei, gett kritikerna grönt ljus.
Undertecknarna, som tar avstånd från Ahmadinejad, tillhör presidentens tidigare allierade. Den iranske populistens smekmånad med den högste ledaren ser därmed ut att vara över.
I Israel - ett land som Ahmadinejad vill utplåna från kartan - har hans beskrivning av Förintelsen som ”en myt” framkallat kalla kårar. Men farsitalande Iranexperter i Israel noterar att Ahmadinejads ökända konferens i höstas, där Förintelsen ifrågasattes, har blivit öppet kritiserad i Iran. De är medvetna om att en konservativ iransk akademiker, som har goda förbindelser med de högsta kretsarna, skrivit en kritisk artikel i Teheranpressen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons