Hans Ingvar Roth:Presidenten bör utöva ett moraliskt ledarskap

Författaren till ”Joe Biden. American dreamer” väjer inte för de mindre smickrande inslagen i presidentens professionella liv.
Författaren till ”Joe Biden. American dreamer” väjer inte för de mindre smickrande inslagen i presidentens professionella liv. Foto: Samuel Corum/Corum DPA

Presidentämbetet är inte ett administrativt uppdrag utan handlar om att förverkliga ett moraliskt ledarskap, hävdade Joe Bidens förebild Franklin D Roosevelt. En ny biografi skildrar Biden som en hårt arbetande politiker, vars tunga erfarenheter lärt honom att förstå ”vardagsmänniskans” svårigheter.

Under strecket
Publicerad
Annons

År 1941 var betydelsefullt för den amerikanske presidenten Franklin D Roosevelt. Det inleddes med att han höll sitt berömda tal om de fyra friheterna för den amerikanska kongressen. Mot bakgrund av det dramatiska världsläget var hans förhoppning att världens demokratier skulle sträva efter att förverkliga människors yttrandefrihet, religionsfrihet och frihet från fruktan och nöd. Dessa fyra friheter blev sedan stommen i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948, en rättighetsförklaring som Roosevelts hustru Eleanor var med om att utarbeta. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons