Annons
X
Annons
X

Prenumerera på nyheterna – i din dator

Här är tekniken som låter dig ha koll på hundratals nyhetssajter på en gång – utan att du behöver besöka en enda av dem.
SvD Näringsliv guidar dig rätt i RSS-djungeln.

Varje morgon efter att jag läst tidningen går jag igenom det senaste från 188 olika nyhetssajter. Men i stället för det tidsödande arbetet att besöka varenda sajt för att se vad som är nytt eller uppdaterat låter jag min nyhetsläsare, eller RSS-läsare, göra jobbet åt mig.

RSS står för Really Simple Syndication och är en teknik som låter dig att prenumerera på det senaste från de sajter som erbjuder standarden.
I första hand är användandet störst bland nyhetssajter, som SvD.se, och bloggar.
Fördelen för dig som nyhetsläsare är att du får de allra senaste nyheterna direkt till dig varje minut dygnet runt. Om du läser bloggar, som ibland publicerar oregelbundet, vet du att du får de senaste inläggen så fort de skrivs.

Det finns tre sätt att hantera prenumerationerna.
• Antingen kan du skaffa ett riktigt nyhetsläsarprogram, till exempel Net News Wire för Mac OS X eller Newz Crawler för Windows. Många av de här programmen fungerar i praktiken som förenklade webbläsare vilket förenklar när du ska lägga till nya nyhetskällor eftersom de automatiskt känner igen om en sajt erbjuder flöden som du kan prenumerera på.

Om du till exempel ofta är på resande fot till exempel och måste kunna nå dina prenumerationer från andras datorer kan det vara enklast att hantera allt via någon av de specialiserade sajter som hanterar prenumerationer. Bloglines, News Gator Online och Rojo är tre tjänster som låter dig prenumerera på och läsa dina
favoritnyheter.

Det finns även ett antal webbläsare, bland andra Firefox och Safari, som kan hantera standarderna, men som inte erbjuder alla extratjänster som de specialbyggda programmen erbjuder.

Annons
X

Det du bland annat kan titta efter när du väljer program är om du kan skapa mappar som innehåller källor du vill samla (till exempel näringslivstidningar, börsskvaller, prylbloggar, nyheter, framtidsdiskussioner), markera intressanta inlägg som du vill spara för framtiden, skriva egna inlägg i bloggar, exportera dina prenumerationslistor om du vill byta program eller dela med dig av dina källor och möjligheten att välja hur ofta dina nyhetskällors flöden ska uppdateras (till exempel varje minut, en gång i timmen eller manuellt).

Pelle Sten

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X