Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Henrik Ennart: Premiera grönsaker ger bättre folkhälsa

Stödet för att införa en svensk fettskatt är lyckligtvis litet. Motorn bakom fetmaepidemin är snarare socker och andra snabba kolhydrater. Om staten vill styra matvanorna med priset så borde man premiera färska råvaror. I dag är det dyrare att köpa färska grön- saker än att handla chips.

Danmark har på senare år varit framåt när det gäller att värna folkhälsan och var först i världen att begränsa det livsfarliga transfettet. Men med den nya fettskatten tycks danskarna ha missat det mesta av de senaste tio årens kunskapsutveckling på området.

Länge ansågs fettet vara den stora boven bakom hjärt- och kärlsjukdomar och andra folksjukdomar. Logiken var att fett innehåller fler kalorier per gram än både protein och kolhydrater.

Flera amerikanska studier med miljardbudgetar drogs igång för att bevisa sambandet men när resultatet kom var det oväntat. 2007 rapporterade till exempel Womens Healt Initiative som följt 50000 kvinnor i Boston att man inte kunde se något samband alls mellan hjärtsjukdomar och det totala fettintaget.

Annons
X

En hel del tyder tvärtom på att det kan vara bra för hälsan att äta lite mer olivolja och fiskfett. Samtidigt pågår grundforskning kring om vi får för mycket av vissa mättade fettsyror, det är möjligt att det är så, men några säkra bevis som skulle motivera en fettskatt på enskilda fettsyror finns inte i dag.

En hel del forskning har däremot lyft fram hälsoriskerna med socker och andra snabba kolhydrater. Studier som jämfört effekten av olika bantningsdieter har visat på en något större effekt då intaget av kolhydrater begränsas. Vi har fått nya insikter om hur kroppen lagrar in fett men också om att sockersuget starkt bidrar till att de flesta äter alldeles för mycket och för dålig mat.

Till skillnad från socker är fett, även mättat fett, något som kroppen behöver. Socker behöver vi däremot inte alls av hälsoskäl. Bara för att det är gott. Vi blir dessutom mätta längre stund när vi äter fett än när vi äter socker och vitt bröd, och det kanske allra farligaste med de snabba kolhydraterna är just att de lurar oss att överkonsumera mat. Vissa kolhydrater, som fullkorn, kan däremot de flesta äta. Eftersom både fett och kolhydrater kan vara skadligt i industriellt bearbetade varianter är det enda logiska, om staten alls ska lägga sig i, att premiera färska råvaror.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är både gott och nyttigt och svårt att äta sig fet på.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X