Annons

Premiepensionen bör avvecklas

Under strecket
Publicerad

Om premiepensionssystemet skrotas skulle det medföra en förmögenhetsomfördelning från morgondagens till dagens pensionärer. Det är innebörden i inlägget från Lars-Arne Staxäng och Gunnar Axén (M) på
Brännpunkt 10 juli. Därmed vill de också framstå som försvarare av samhällskontraktet mellan generationerna. I motsats till pensionärsorganisationerna som för egen vinning vill skrota premiepensionssystemet. Men i själva verket är det tvärtom.

Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF, och de övriga pensionärsorganisationerna föreslår att pensionssystemet ska förstärkas. I första hand genom att premiepensionssystemet avvecklas och att de enskilda pensionsspararnas behållning krediteras deras konton i inkomstpensionssystemet. Fortsättningsvis ska avgifterna till premiepensionssystemet gå till inkomstpensionssystemet. Det innebär en höjning av pensionsunderlaget för inkomstpensionen från 16 till 18,5 procent. På så sätt förstärker vi ett underfinansierat inkomstpensionssystem så att det kan leverera pensioner som utlovats till både dagens och morgondagens pensionärer.

Annons
Annons
Annons